Έντυπη Έκδοση

«SPIEGEL»: ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ 1,5%, ΑΠΟ 1,9%

«Η Γερμανία πατάει φρένο»

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία επρόκειτο να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Spiegel».

Στο Βερολίνο μπορεί κανείς να μην τολμάει να αμφισβητήσει το δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αλλά... Στο Βερολίνο μπορεί κανείς να μην τολμάει να αμφισβητήσει το δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αλλά... Αυτό, κατά το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, σημαίνει πως ο διεθνής οργανισμός την Τρίτη θα ανακοινώσει για τη Γερμανία ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% για φέτος και του χρόνου, από 1,9% και 1,7% που ήταν, αντίστοιχα, οι προβλέψεις του τον Ιούλιο. Ο λόγος για τα παραπάνω θα πρέπει να αναζητηθεί στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Τότε, στο πλαίσιο των γνωστών διαβουλεύσεων του άρθρου IV για το 2014, το κλιμάκιο του ΔΝΤ ήλθε στο Βερολίνο, είδε και απήλθε, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα των Αμερικανών στην Ευρώπη.

Υποσχόταν 5 δισ.

Εκεί που η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ υποσχόταν 5 δισ. έως το 2017 για τις παρηκμασμένες υποδομές της χώρας, το Ταμείο ισχυριζόταν πως το Βερολίνο έχει δημοσιονομικό περιθώριο να χρηματοδοτήσει την αύξηση των αναγκαίων δημόσιων επενδύσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα επί του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κάτι που με απλά μαθηματικά σήμαινε πως, χωρίς να παραβαίνει τους περιβόητους κανόνες, το Βερολίνο θα μπορούσε -κατά την Ουάσιγκτον πάντα- να επενδύσει 50 δισ. ευρώ, 10πλάσιο ποσό από αυτό που προϋπολογίζει, για να φτιάξει και να επιδιορθώσει γέφυρες και δρόμους, κάτι που «σε αντίθεση με τη δημόσια κατανάλωση, θα αυξήσει σε μόνιμη βάση τη γερμανική παραγωγή και θα μεταδοθεί μετρήσιμα στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ».

Για όποιον θέλει να την έχει έντυπη, η 72 σελίδων έκθεση του ΔΝΤ κοστίζει 18 δολάρια και κατά τ' άλλα προειδοποιεί τους Γερμανούς πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική για πολύ καιρό ακόμα, οπότε θα πρέπει να πάρουν τα ρυθμιστικά μέτρα τους σε χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενεργειακό τομέα.

Στο β' τρίμηνο, η γερμανική οικονομία εντυπωσίασε με -0,2% ρυθμό ανάπτυξης. Το καλοκαίρι που ακολούθησε οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος κατέρρευσαν, παρά τα υγιή κατά μία έννοια μακροοικονομικά αποτελέσματα.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Βόλφγκανφκ Σόιμπλε δήλωσε ενώπιον βουλευτών του κόμματός του πως πιθανότατα να μην πιαστεί ο στόχος ανάπτυξης 1,8% για φέτος. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει το δόγμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ιδίως τώρα που η Ουάσιγκτον, μαζί με το λογαριασμό, στέλνει και ευχετήριες κάρτες για την επανατοποθέτηση του Κιέβου από το ημισφαίριο της Ρωσίας σ' αυτό των ΗΠΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Γερμανία
ΔΝΤ
Ανάπτυξη