Έντυπη Έκδοση

«Με την αύξηση κεφαλαίου διασφαλίζεται η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ»

Η Γενική Συνέλευσης της 13ης Οκτωβρίου, καθοριστική για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

Εμείς οι μηχανικοί, βασικοί μέτοχοι με 51% της Τράπεζας Αττικής, στηρίζουμε και θα στηρίξουμε την αυτόνομη πορεία αυτής και είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον αφ' ενός θα ισχυροποιηθεί οικονομικά και αφ' ετέρου με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Ταμείου μας από ενδεχόμενη νέα κλοπή των αποθεματικών μας.

Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη οικονομικά η στήριξη από όλους μας, ακόμα μία φορά της Τράπεζας Αττικής, γιατί όπως αποδεικνύεται η επένδυσή μας σε αυτή αρχίζει να αποδίδει καρπούς και η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη και ελπιδοφόρος. Υστερα η Τράπεζα άρχισε να έχει κέρδη το 2014.

Πέραν από τα ανωτέρω υπάρχει και πολιτική σφραγίδα στο θέμα της ΑΜΚ. Πιο συγκεκριμένα, υφίσταται άτυπη συμφωνία Μαξίμου - ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αλλάζει στάση και η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο τέλος του δρόμου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πλησιάζει η Attica Bank, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ευθυγραμμίστηκαν με τη διοίκηση της τράπεζας σε μια σειρά ζητημάτων, ενώ παράλληλα ξεδιπλώθηκαν και οι απαραίτητες πολιτικές καλύψεις. Μετά το «πράσινο φως» του Μαξίμου που έλυσε τα χέρια των διοικούντων, στήριξη στη διοίκηση του ΤΕΕ, του ΕΤΑΑ και της τράπεζας προσέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας, ενστερνιζόμενος το σχεδιασμό για αναβάθμιση της τράπεζας και ενίσχυση του ρόλου τους, εκτός του ασφυκτικού πλαισίου των συστημικών τραπεζών.

Αν και ακόμα διεξάγονται συζητήσεις -τεχνικού κυρίως χαρακτήρα- για τον τρόπο υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα και να περιοριστεί το ενδεχόμενο εσφαλμένης επιλογής επενδυτή, εν τούτοις το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων θα έχει διευθετηθεί τη 13η Οκτωβρίου με τη Γενική Συνέλευση.

Με το ΤΣΜΕΔΕ σε ρόλο «Λευκού Ιππότη» στην Attica Bank και με την έκθεση της BIS για την αναγκαιότητα των τραπεζών ειδικού σκοπού, καθώς και μετά τη δημόσια στήριξη από τον Αλέξη Τσίπρα, νέα στάση φαίνεται ότι υιοθετεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εμείς στο ΤΣΜΕΔΕ ορθά και υποχρεωτικά συμμετέχουμε στην ΑΜΚ αφ' ενός ως κίνητρο για νέους επενδυτές και αφ' ετέρου για να προστατεύσουμε την επένδυσή μας. Το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχ/κών με ποσοστό 51% στην Attica Bank, έλαβε στις 11-8-2014 μία αυτονόητη απόφαση να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους από 110 μέχρι 230 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις εξελίξεις της αύξησης.

Πάντως, αρκετά από τα ανοιχτά θέματα αποσαφηνίστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πρόεδρος της Attica Bank και εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, Γιάννης Γαμβρίλης, ο οποίος έχει την εκτίμηση του τεχνικού κόσμου για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει όλα τα τελευταία χρόνια για την προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου. Ετσι, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εντείνονται οι διεργασίας για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής. Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης για τις 13 Οκτωβρίου είναι ενδεικτική των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έδωσε την άδεια στο ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι, εκτός από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες, η Attica Bank είναι η μόνη εκπρόσωπος των τραπεζών που επιβίωσαν χωρίς να χαρακτηρισθεί συστημική τράπεζα και ότι ακόμα η Διοίκηση Προβόπουλου στην ΤΕΕ βοήθησε στο παρελθόν την ανακεφαλαίωσή της και γι' αυτό έδιδε πάντοτε τη συγκατάθεσή της. Νομίζουμε ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο κ. Στουρνάρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Επενδύσεις
Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ)