Έντυπη Έκδοση

Σεισάχθεια τώρα. Ζητείται... Σόλων

Με δεδομένη την περιαγωγή του ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια, στις εσχατιές της εξαθλίωσης, προβληματισμένος έκανα απλές σκέψεις. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα σαν τη δική μας, που έχει τόσο εύφορο έδαφος, τόσο πλούσιο υπέδαφος, με τούφες νησιά, απ' τους θεούς σπαρμένα σε μια μοναδική θάλασσα, μια χώρα με ασύληπτης αξίας πολιτιστική κληρονομιά να χρεοκόπησε και συνεχώς να αιμορραγεί.

Ποιος βγάζει καθημερινά στο περιθώριο την ελληνική κοινωνία, παραβιάζοντας κάθε έννοια και μορφή του δικαίου; Είναι θέμα πολιτικής; Βεβαίως -και αποτέλεσμα εγκληματικής πολιτικής. Οπως είναι και θέμα πολιτικής βούλησης η ανατροπή αυτού του απάνθρωπου καθεστώτος κατοχής που βιώνουμε και η αποτίναξη αυτού του τεράστιου βράχου που συνθλίβει την ήδη εξουθενωμένη κοινωνία.

Η σεισάχθεια (εκ του σείω και άχθος) είναι και αποτελεί διάταξη (μέτρο) της νομοθεσίας του Σόλωνος. Εχει, εννοείται, έπειτα από χιλιάδες χρόνια, πάντα την ίδια σημασία, την ίδια ερμηνεία και σήμερα. Ας κάνουμε όμως μια μικρή αναδρομή.

Ο Σόλων έρχεται ως διαλλακτής και συμφιλιωτής μεταξύ του φτωχού λαού και του πλούτου των ολίγων και ισχυρών, κυρίως γαιοκτημόνων, που επί μακρόν ήταν αντιμέτωποι.

Απαγόρευσε τη σύναψη δανείων με εγγύηση (του ιδίου) του σώματος του δανειολήπτου ή και των μελών της οικογενείας του και «χρεών αποκοπάς εποίησε». Διέγραψε τα χρέη, μεταξύ ιδιωτών και μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου. Σεισάχθεια. Απόσειση του βάρους. Διάταξη με πολιτική και κοινωνική διάσταση. Σεισάχθεια. Σεισάχθεια σήμερα... τώρα. Ζητείται Σόλων! Αραγε ποιος πολιτικός θα μπει μπροστά -με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται- να ζητήσει τη διαγραφή των χρεών και να ανακουφίσει το λαό; Επιπλέον, ο Σόλων ελευθέρωσε όσους εκ των Αθηναίων είχαν καταστεί δούλοι λόγω χρεών και επανέφερε στην Αθήνα όσους είχαν, λόγω των βαρών, μεταπωληθεί.

Ο Σόλων, εν μέσω συγκρούσεων και μπροστά στο κοινωνικό χάος, επέτυχε συμβιβασμό μεταξύ των αντιπάλων. Προχώρησε, ως μέγας νομοθέτης, σε μεταρρυθμίσεις του πολιτεύματος και έθεσε νέους νόμους με βάση τη μέριμνα της Πολιτείας υπέρ των αδύναμων και των φτωχών οικογενειών, έτσι ώστε κανείς εκ των πολιτών να μη στερείται των αναγκαίων «ώστε μηδένα των πολιτών απορείν των επιτηδείων» (Ισοκρ. Πανηγ. 58).

...Κι ερχόμαστε στο σήμερα.

Οι κυβερνώντες δεν είναι ικανοί να σταθούν με αξιοπρέπεια τουλάχιστον απέναντι σ' αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας. Είναι ανεξήγητο το υπεροπτικό ύφος και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά κάποιων στελεχών που υπηρετούν, συν τοις άλλοις, ιδιότητες θεσμικές. Φτάνουν σε ακραίες και επικίνδυνες φρασεολογίες. Ισως έχουν χάσει την ψυχραιμία τους λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων και τάσεων και ως εκ τούτου της επικείμενης και πιθανής ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης από την αντιπολίτευση.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι πολιτικοί αυτοί είτε βρίσκονται εκτός ορίων κι αυτής της ηττημένης, πια, αλαζονείας τους είτε εις γνώσιν τους θέλουν να παραμείνουν ως γραφικοί στην πολιτική ιστορία του τόπου για να έχουν την επιείκειά της, στην αμείλικτη καταγραφή των λόγων τους, «των έργων και των ημερών» τους.

Τους λείπει ο πολιτικός πολιτισμός και φυσικά στο λεξικό τους η λέξη «σεισάχθεια» δεν υπάρχει. Μπροστά μας οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και φυσικά στον αέρα η πρώτη κατοικία, μπροστά το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό και μόνιμα η κυβερνητική ανικανότητα.

Ποιος ηγέτης, λοιπόν, να εμπνεύσει το λαό; Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την κ. Μέρκελ φυσικά ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν» και θα φέρουν ανάπτυξη. Ναι, αλλά πριν από την περιβόητη ανάπτυξη πρέπει να εξασφαλιστεί η επιβίωση, κύριε πρωθυπουργέ. Να 'ρθει η ανάκαμψη, και... και... Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια στιγμή οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν. Φοβάμαι όμως πως θα ψάχνετε για ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μετράμε χιλιάδες συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία. Χιλιάδες οι οικογένειες που πενθούν βουβά τους ανθρώπους τους, που «έφυγαν» πονεμένοι και απογοητευμένοι. Μετράμε χιλιάδες Ελληνόπουλα που έφυγαν κακήν κακώς για το εξωτερικό. Μιλάμε για τη βίαιη μετανάστευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις