Έντυπη Έκδοση

«Ενας χρόνος μετά τη Λαμπεντούζα»

**Από κείμενο του Τάκη Καραγιάννη στο protagon.gr

«(...) Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, όταν δύο βάρκες παρέσυραν στον βυθό και στον θάνατο περισσότερες από 600 ψυχές.

Δεν νομίζω να είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε τα μεγέθη. Σκεφτείτε ένα σχολειό ολόκληρο. Το σκεφτήκατε; Τώρα ξεγράψτε το από τον χάρτη μέσα σε 10 λεπτά. Τόσο κράτησε το φονικό στις ακτές της Ιταλίας πέρυσι.

Χθες το απόγευμα, ο Ερντογάν εξασφάλισε το "πράσινο φως" από τη Βουλή για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην εκστρατεία κατά του ISIS (...).

Απώτερος στόχος του Ερντογάν δεν είναι το ISIS, κάποιοι ακόμη και μέσα από το ίδιο το κόμμα του τον κατηγορούν πως υπογείως υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος κι εξοπλίζει τους αντάρτες του. Βασικός στόχος του είναι ο Ασαντ, η ανατροπή του. Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, όμως, είναι σύμμαχος της Ρωσίας, της Κίνας και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο Ερντογάν, που κατηγορείται πως στηρίζει το ISIS, είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, οι οποίες το πολεμούν. Η Αίγυπτος, που πολεμά το ISIS και κατηγορεί τον Ερντογάν πως το στηρίζει, είναι κι αυτή σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι Κούρδοι είναι κι αυτοί σύμμαχοι του Ομπάμα και του Ισραήλ (Πεσμεγκά Κούρδοι), αλλά μερίδα των Κούρδων έχουν αρχίσει και στρέφονται εναντίον Τούρκων στρατιωτών. Το Ιράν, σύμμαχος του Ασαντ, λέει πως θα πολεμήσει το ISIS. Το οποίο θα πολεμήσει και το Ιράκ, το οποίο αν και σύμμαχος των ΗΠΑ, αγοράζει όπλα από τον Πούτιν για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές. Μύλος, έτσι;

Με τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, ουσιαστικά, η ανατολική πλευρά της Μεσογείου μετατρέπεται και με τη βούλα σε μπαρουταποθήκη. Ο ένας θα πολεμά τον άλλο, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυφά. Κι όλα αυτά θα έχουν αποδέκτη τη Συρία, η οποία είναι δίπλα μας. Δεν είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, απέναντι από την Κύπρο είναι. Από τη Συρία θα ξεκινήσει και το νέο κύμα προσφύγων που θα προσθέσει ψηφία στους παραπάνω αριθμούς. Ταλαιπωρημένα σώματα, κολασμένες ψυχές.

Σκεφτείτε όλα τα παραπάνω. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε μια νέα Λαμπεντούζα, ένα νέο Φαρμακονήσι. Το χειρότερο; Κανείς δεν ασχολείται (...)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο