Έντυπη Έκδοση

Ο Δράκουλας με νέο λουκ

Επιτέλους, το Χόλιγουντ αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια! Καλό το ανέκδοτο, τη στιγμή που υπάρχουν πρόσφατα προηγούμενα, όπως οι «300», όπου οι Ελληνάρες κατάπιαν αμάσητη τη Σπάρτη ως προπύργιο της δημοκρατίας -και μάλλον τους άρεσε κιόλας! Αυτά βέβαια γίνονταν την περίοδο που το καθεστώς Μπους επί 8 χρόνια προσπαθούσε να επιβάλει την παγκόσμια δικτατορία του. Σήμερα στο σινεμά επικρατούν, όπως θα δούμε, πιο... δημοκρατικές διαδικασίες!

Ο αποκαθιστώμενος αυτή τη φορά είναι ο Κόμης Δράκουλας. Πρώτη (ορθή) αποκατάσταση: Οι κόμητες ήταν εφεύρεση της μεσαιωνικής κεντροδυτικής Ευρώπης, ενώ εδώ επρόκειτο για βοεβόδα. Επόμενη διόρθωση, μπορεί να είχε χτίσει το επιβλητικό κάστρο στην Τρανσυλβανία (σήμερα κοντά στην Ουγγαρία) και να έδωσε μάχες εκεί, αλλά κατ' αρχάς ήταν βοεβόδας της Μολδοβλαχίας. Ποια η διαφορά; Σοβαρή, είναι σαν να αποκαλούμε Πόντιο έναν Μεσσήνιο, μόνο και μόνο επειδή πήγε και φωτογραφιζόταν μπροστά σε έναν τάφο έξω από τας Σέρρας.

Η πιο βασική όμως διόρθωση είναι στην ίδια τη φύση του Δράκουλα: Δεν έχει πια μεγάλους κυνόδοντες (ή κοπτήρες, ανάλογα την ταινία) ούτε μπέρτα, αλλά πανοπλία και άλογο, δεν πίνει αίμα αδιακρίτως, αλλά είναι ένας υπερήρωας που σκοτώνει τους κατακτητές Τούρκους. Είναι ο βοεβόδας της Μολδοβλαχίας Βλαντ ο δεύτερος, από οικογένεια με σήμα το δράκο (στα ρουμάνικα με το άρθρο στο τέλος κάνει dracul). Ο τίτλος της ταινίας αποδίδεται κάπως σαν «Ο Δράκουλας όπως δεν μας τον είπαν» ή «Οσα δεν μας είπαν για τον Δράκουλα» (Dracula Untold) και πρωταγωνιστεί ο Αγγλος Λουκ Εβανς, ειδικευμένος σε τέτοιους ρόλους.

Στην πραγματικότητα, ο πατέρας του Βλαντ, ο Βλαντ Β', είχε ανεβεί στο θρόνο της Μολδοβλαχίας το 1436. Επειτα από έξι χρόνια, τον ανέτρεψαν Ούγγροι ευγενείς και εμπιστεύτηκε στο σουλτάνο Μουράτ τα δύο παιδιά του, τον Βλαντ και τον Ράντου. Αυτός, ύστερα από λίγον καιρό, τα έστειλε εξορία στο φρούριο Τόκατ της Καππαδοκίας, που αποτελείται από στοές σκαμμένες σε ένα λόφο. Η φυλάκιση του Βλαντ εκεί τον έκανε σκληρό και του δημιούργησε την επιθυμία για συνεχή εκδίκηση προς τους Τούρκους. Οταν ελευθερώθηκε και ανήλθε στο θρόνο, οι επί έξι χρόνια πόλεμοι για απόκρουση των επιθέσεων του Μωάμεθ Β' του Πορθητή -γιου του Μουράτ- και η σκληρή μεταχείριση των αιχμαλώτων, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων, με κορύφωμα το παλούκωμα, δημιούργησαν την (όχι λανθασμένη) εικόνα του διψασμένου για αίμα. Ιδιαίτερα έχει γίνει θρύλος η ιστορική «Νυχτερινή Επίθεση» στο Τιργοβίστι και το παλούκωμα 23 χιλιάδων Τούρκων που ακολούθησε.

Τώρα, τι απ' όλα αυτά θα μπορύσε να αποδώσει το Χόλιγουντ και ο ξενέρωτος Αγγλος, μένει να δούμε. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, κάποιες δεκαετίες πριν από τους Αμερικάνους, τον Βλαντ Τέπες (Vlad Tepes, Βλαντ ο Παλουκωτής) είχε αποκαταστήσει περίπου ως εθνικό ήρωα της Ρουμανίας ο Νικολάε Τσαουσέσκου. Τώρα, τι κοινά σημεία να βρήκε άραγε ο Δρακουλέσκου, θα σας γελάσουμε και δεν το θέλουμε!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η ιστορία ΑΛΛΙΩΣ!