Ηλεκτρονική Έκδοση

ΝΑΤΟ: Συμμαχία παντός καιρού και εδάφους

Τελευταία ενημέρωση:

H νατοϊκή συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει δήλωσε ο νέος γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Επισκεπτόμενος την Πολωνία διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει την προστασία που έχει ζητήσει η χώρα έναντι στη Ρωσία η οποία τους τελευταίους μήνες έχει προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και έχει κατηγορηθεί από τις δυτικές χώρες για την αποστολή στρατευμάτων και εξοπλισμού στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.Πάντως σε σημερινές του δηλώσεις σε πολωνική εφημερίδα έσπευσε να σημειώσει ότι «το ΝΑΤΟ επιθυμεί να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία».

φωτ: AFP φωτ: AFP Ο νέος γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ Ο νέος γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν μία μεταψυχροπολεμική συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ. "Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και στην καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων με τη Ρωσία", σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις την περασμένη εβδομάδα.
 
"Αυτό προκύπτει από την πολιτική μου εμπειρία. Η Νορβηγία είναι μία μικρή χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, ωστόσο, πιθανόν ακόμη και τις ψυχρότερες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα ενέργειας, αλιείας και οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων", συμπλήρωσε.
 
 
Στη Σύνοδο Κορυφής πριν από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ως «αιχμή του δόρατος» που θα μπορούσε να σταλεί σε ένα «καυτό σημείο» μέσα σε λίγες μέρες, και να προωθήσει εξοπλισμό και προμήθειες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης αν χρειαστεί. Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει διακόψει την πρακτική πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία από τον Απρίλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας. 
 
Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στα νιάτα του ήταν αντιπολεμικός ακτιβιστής, φημίζεται για την ικανότητά του εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων και για τη γνώση του σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία. Ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, διαπραγματεύτηκε μία συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 με την οποία τερματίστηκε μία 40ετής διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα της Αρκτικής, και καλλιέργησε προσωπική φιλία με τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
 
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΝΑΤΟ
Ρωσία