Ηλεκτρονική Έκδοση

ΚΡΙΣΗ: ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Φθίνει το γερμανικό «θαύμα»

Υφεσιακά χτυπήματα στον πυρήνα του συστήματος - Παραινέσεις ΔΝΤ

Οι παραγγελίες στις γερμανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 5,7% τον Αύγουστο, μετά την αύξησή τους κατά 4,9% τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο δείκτης αποτυπώνει τις επενδυτικές διαθέσεις των επιχειρήσεων που χαμηλώνουν με αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύοντας την αδυναμία στον πυρήνα της ευρωζώνης που τρεκλίζει αλλά και συνολικά των αδιεξόδων του συστήματος διεθνώς.

Η Καγκελάριος Α. Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ... ψάχνονται Η Καγκελάριος Α. Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ... ψάχνονται Το γερμανικό υπόδειγμα, που φέρεται θριαμβεύον στην Ευρώπη, αυτό που πριμοδοτεί με οποιοδήποτε τίμημα την ισοσκέλιση ισοζυγίων, τη συγκράτηση κοινωνικών δαπανών και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μπορεί να διαθέτει ακόμη ένθερμους και αδιάλλακτους θιασώτες, τόσο εντός όσο και εκτός της Γερμανίας, ωστόσο η γοητεία του φθίνει με επιτάχυνση.

Τα στοιχεία για τη μείωση των παραγγελιών - που ήταν η μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση από το 2009 - ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, οι παραγγελίες ήταν μειωμένες κατά 1,3%. Οι παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν 8,4% τον Αύγουστο, ενώ η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε 2%.

Γερμανία: Κατρακυλούν οι επενδύσεις, στομώνουν τα εργοστάσια Γερμανία: Κατρακυλούν οι επενδύσεις, στομώνουν τα εργοστάσια Οι παραγγελίες επηρεάσθηκαν από την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.

Η επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης υπονομεύει την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μετά τη συρρίκνωσή της στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η Ευρωζώνη δυσκολεύεται να διατηρήσει την ανάκαμψή της, εν μέσω πολιτικών εντάσεων με τη Ρωσία και της μείωσης του πληθωρισμού στην περιοχή στο 0,3%, πολύ κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη σταθερότητα των τιμών που είναι λίγο κάτω από το 2%.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδιαίτερα η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, έχει κάνει τις εταιρείες επιφυλακτικές σχετικά με τα επενδυτικά τους σχέδια, παρά τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη και τη χρηματοδότησή τους. Εφόσον υποχωρήσουν αυτές οι αβεβαιότητες, η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο.

Οι επικεφαλής της Bundesbank Γ. Βάιντμαν και της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι... τρέμουν Οι επικεφαλής της Bundesbank Γ. Βάιντμαν και της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι... τρέμουν Η ψυχολογία των Γερμανών καταναλωτών χειροτέρεψε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, με το οικονομικό κλίμα να υποχωρεί εκ νέου στις 8,6 μονάδες και να προβλέπεται νέα κάμψη στις 8,3 μονάδες τον Οκτώβριο.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της ΕΚΤ να παρέμβει με αγορές τιτλοποιημένων τραπεζικών δανείων προκειμένου να τονώσει τον επιχειρηματικό δανεισμό, την ενεργό ζήτηση και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μία πολιτική καταιγίδα έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη πλήττοντας άμεσα και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο (BDI) κατέστησε από το βήμα της συνόδου του BDI συνυπεύθυνη τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει σχόλιο στη Deutsche Welle πριν μερικές ημέρες. Η απροθυμία επενδύσεων στη Γερμανία δείχνει το δομικό χαρακτήρα της κρίσης. Οι βιομήχανοι κάθονται πάνω σε βουνό από συσσωρευμένα κέρδη απρόθυμοι να επενδύσουν, αφού δεν προσδοκούν ικανοποιητικές κερδοφορίες, διαιωνίζοντας το φαύλο κύκλο μαζί με τις τραπεζικές φούσκες.

Το ΔΝΤ τραβά το αυτί της Γερμανίας

Την Τρίτη αναμένεται να δώσει το ΔΝΤ τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014 και το 2015 ωστόσο δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω, σε περίπου 1,5% για την κάθε χρονιά εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η οικονομία της Γερμανίας θα επεκταθεί κατά 1,9% του ΑΕΠ της φέτος και κατά 1,7% την επόμενη χρονιά.

Πού είναι η οικονομική ανάπτυξη; Κατεβάζει τον πήχυ διεθνώς ο ΟΟΣΑ Πού είναι η οικονομική ανάπτυξη; Κατεβάζει τον πήχυ διεθνώς ο ΟΟΣΑ Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναπτύχθηκαν τον Σεπτέμβριο με τον χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό φέτος, λόγω της μείωσης της ζήτησης στην περιοχή, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit. H απροθυμία επενδύσεων καταγράφεται στην πτώση των παραγγελιών στις βιομηχανίες όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στον πυρήνα της ευρωζώνης, πιέζοντας την ΕΚΤ να διευρύνει το φάσμα του σχεδίου Ντράγκι αγορά τιτλοποιημένων δανείων ομολογώντας και τις τραπεζικές αδυναμίες ενόψει stress test απαιτώντας... κορσέ διαρκείας για τις «απροσάρμοστες» χώρες.

«Η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες- οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα”, αυτά ανέφερε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το στοίχημα για την Ευρώπη» ο μεγαλο-κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνης, σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

«Εάν τα αποτελέσματα δεν επαληθεύουν τη θεωρία, αλλάζεις τη θεωρία» λέει το παλιό γνωμικό, αλλά συχνά είναι πιο εύκολο να κρατήσεις τη θεωρία και να αλλάξεις τα γεγονότα, ή αυτό, τέλος πάντων, φαίνεται να πιστεύει η Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι υπέρμαχοι της λιτότητας ηγέτες στην Ευρώπη. Μολονότι τα αποτελέσματα είναι έκδηλα, αυτοί συνεχίζουν να αρνούνται την πραγματικότητα, υποστήριξε ο διάσημος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στο «Project Syndicate».

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο, μειώθηκε στις 106,3 μονάδες από 108 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιούλιο του 2013 και τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεών του από το αποκορύφωμα της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Επενδύσεις
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση