Ηλεκτρονική Έκδοση

Wall Street Journal

Κομισιόν: Διχόνοια για το γαλλικό προϋπολογισμό

Κομμένοι στα δύο για τις συνταγές διεξόδου από την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015, ξεκινώντας μία διαμάχη για τη μείωση του ελλείμματος που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα δοκιμασία των αυξημένων αρμοδιοτήτων (δημοσιονομικής επιτήρησης) που έχουν δοθεί στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους. Γαλλία - Γερμανία εμφανίζονται να συγκρούονται για το μίγμα της λιτότητας και ενέσεων που θα χρειαστεί η ευρωζώνη καθώς η κρίση επιδεινώνεται.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος - πολύ υψηλότερο από τον στόχο του 3%, για τον οποίο είχε προηγουμένως δεσμευθεί το Παρίσι.

Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις των δημοσίων δαπανών από τη γαλλική κυβέρνηση - εάν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις σε αυτές από την αδύναμη οικονομία της χώρας - ανέρχονται σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ έναντι του 0,8% που είχε συμφωνήσει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες.

Αυτό μπορεί να θέσει τον γαλλικό προϋπολογισμό σε «σοβαρή έλλειψη συμμόρφωσης» με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα, οδηγώντας πιθανόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον γυρίσει πίσω στο Παρίσι για αναθεωρήσεις, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Έως τώρα, η γαλλική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, πέραν αυτών που πρότεινε την Άνοιξη, υποδηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τον κίνδυνο μίας δημόσιας διαμάχης με τις Βρυξέλλες.

Στο Παρίσι ο Ολάντ έχει αλλάξει το επιτελείο του μετά από μια ακόμα κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε από τις διαφωνίες της “αριστερής” πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος στη σκιά της νέας λιτότητας που προωθείται. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σχημάτισε νέα κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου με πρωθυπουργό τον Μανουέλ Βαλς, μετά την κριτική που άσκησαν ο υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούργκ και ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Διχασμένοι

Η σύγκρουση των Βρυξελλών με τη Γαλλία μπορεί να συνοδευτεί από μία διαμάχη για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ιταλία έχει μεγαλύτερο περιθώριο, επειδή είχε μικρότερα ελλείμματα από τη Γαλλία στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε ως οριακή την απόφαση για το αν θα υπάρξει σύγκρουση με την Ιταλία.

Η αξιοπιστία της νέας εξουσίας των Βρυξελλών διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί σοβαρά, αναφέρει το δημοσίευμα, εάν οι μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, είναι σε θέση να περιφρονούν τους νέους κανόνες, οι οποίοι δίνουν στην Κομισιόν το δικαίωμα να ζητά αλλαγές στα σχέδια των προϋπολογισμών πριν αυτοί παρουσιασθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Αυτό θα σηματοδοτούσε, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι το καθεστώς των αυστηρών προϋπολογισμών μπορεί να επιβληθεί μόνο στις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Όρια κορσέ

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραλληλίζουν το θέμα αυτό με τον τρόπο που η Γαλλία και η Γερμανία αγνόησαν τα δημοσιονομικά όρια πριν από μία δεκαετία χωρίς συνέπειες, μία κίνηση που οι ίδιοι θεωρούν ότι εξασθένησε μοιραία τη δημοσιονομική πειθαρχεία στην ένωση. «Αυτό που υποτιμάται είναι πως αυτό που διακυβεύεται είναι η συνολική αξιοπιστία των κανόνων», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Το Παρίσι και η Ρώμη υποστηρίζουν ότι δεν είναι λογική η περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών, ενόψει της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Οι αρμόδιοι για την ευρωπαϊκή πολιτική γνωρίζουν ότι στη Γαλλία διογκώνεται το κλίμα κατά της ΕΕ και ότι η απόρριψη του προϋπολογισμού της θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το ακροδεξιό και τασσόμενο κατά της ΕΕ κόμμα του Εθνικού Μετώπου, της Μαρίν Λεπέν.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξετάσει το φετινό έλλειμμα της Γαλλίας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα για το 2014 θα μειωθεί μόλις κατά 0,1% φέτος έναντι του στόχου της ΕΕ για μείωση κατά 0,8%. Η Γαλλία διατρέχει τον κίνδυνο κυρώσεων έως το 0,2% του ΑΕΠ. Οι προϋπολογισμοί πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή έως την 15η Οκτωβρίου και μία απόφαση να σταλεί πίσω στο Παρίσι. Ο προϋπολογισμός θα αποτελέσει την τελευταία πράξη της Επιτροπής υπό τον Μπαρόζο που συνεδριάζει την 29η Οκτωβρίου.

Κανόνες

“Στην ετήσια σύνοδο κορυφής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Παγκόσμιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2013, ανακηρύχθηκε επισήμως η λήξη της κρίσης στην ευρωζώνη. Ένα χρόνο αργότερα, αντιλαμβανόμαστε ότι η αισιοδοξία ήταν ουτοπική: βρισκόμαστε στο 7ο έτος μιας βαθιάς ύφεσης που αρνείται να λήξει. Το στοιχείο που προκάλεσε τη λήξη του Μεγάλου Κραχ ήταν η δημοσιονομική επέκταση για τη χρηματοδότηση της προετοιμασίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - που δεν είναι καλό μοντέλο για μίμηση”, αναφέρει σχόλιο του Β. Μινχάου στην εφημερίδα Financial Times.

“Ως νομισματική ένωση που είναι ευχαριστημένη πορευόμενη χωρίς κεντρικό προϋπολογισμό ή μηχανισμό μεταφοράς χρηματοδότησης, η ευρωζώνη δεν έχει δική της δημοσιονομική παραγωγική δυνατότητα. Η Γερμανία έχει λίγη, αλλά δεν θέλει να τη χρησιμοποιήσει. Η Γαλλία και η Ιταλία δεν έχουν καθόλου, αλλά θα ήθελαν να έχουν να τη χρησιμοποιήσουν. Το τελικό ποσό αυτού του παραλογισμού είναι ένα νούμερο σχεδόν μηδενικό, που προκαλεί τεράστιες διαμάχες” και προσθέτει.

“Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο για δύο συνεχόμενες υφέσεις, όπως στα τελευταία χρόνια ούτε στην ευρωζώνη βιώνουμε μια διπλή ύφεση, ούτε στην Ιταλία μια τριπλή. Επρόκειτο σε όλες τις περιπτώσεις για ενιαίες, μεγάλες υφέσεις, με διαλείμματα. Η ύφεση της ευρωζώνης ξεκίνησε το 2008. Εκείνο που ανακηρύχθηκε τελικά πέρσι, δεν ήταν παρά ένα από αυτά τα διαλείμματα”, σχολιάζει ο Μινχάου.

“Η Ιταλία και η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, στο ορατό μέλλον. Δυστυχώς, η συζήτηση πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο μεγάλος φόβος στις Βρυξέλλες είναι ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως δεν είναι αρκετά αυστηρή στην επιβολή των κανόνων περί ελλείμματος της συνθήκης του Μάαστριχτ”.

Βαλς

«Η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων», είπε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς – μιλώντας αγγλικά – σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας «την υποστήριξη των επενδύσεων και των επιχειρήσεων θεμελιώδη όρο» της ανάκαμψης της οικονομίας της Γαλλίας.

Αφού δήλωσε για μία ακόμη φορά «αγαπώ τις επιχειρήσεις», όπως το είχε κάνει στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Βαλς εξήγησε ότι ήθελε να το πει στα αγγλικά «με άλλον τρόπο γιατί είναι σημαντικό να το πω εδώ στο Σίτι: “η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων”».

«Και πρέπει να το λέω κάθε φορά γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Γαλλία θέλει να υποστηρίξει τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις», κάτι που αποτελεί «θεμελιώδη όρο για την ανάκαμψη της οικονομίας της», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βαλς επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη φράση «η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων» στα γαλλικά.

Ο γάλλος πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες μια εκστρατεία εναντίον της δυσφήμησης της Γαλλίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο αδικαιολόγητη.

«Ένας γάλλος πρωθυπουργός στο Σίτι, είναι γεγονός. Ένας σοσιαλιστής γάλλος πρωθυπουργός στο Σίτι είναι επανάσταση!», αστειεύθηκε.

Ο Βαλς καταφέρθηκε εναντίον των «κοινοτοπιών», όπως τις χαρακτήρισε, που υπονομεύουν το όραμα της Γαλλίας στη Βρετανία.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «παρατεταμένο πρόβλημα στην ανάπτυξη» στη Γαλλία, ο Βαλς ζήτησε «να μην παραιτούμαστε» και κάλεσε βρετανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Γαλλία.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, θέλω να το υπενθυμίσω κυρίως σε εκείνον τον βρετανό επιχειρηματία (τον Άντι Στριτ εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας John Lewis) ο οποίος (...) ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία τελείωσε. Έκτοτε ζήτησε συγγνώμη και τον ευχαριστώ για αυτό», σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και σκοπεύει να κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Βαλς προειδοποίησε ότι η Βρετανία και κυρίως το Σίτι «θα χάσουν πολλά, αν θελήσουν να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη».

«Σας το λέω ήρεμα και ειλικρινά: η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Βρετανία και κυρίως το Σίτι θα χάσουν πολλά, αν γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Το είπα σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό σας Ντέιβιντ Κάμερον, θα το πω σήμερα το απόγευμα στον Εντ Μίλιμπαντ», επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών.

Παρόλα αυτά ο Βαλς παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μεταρρυθμίσεις» και ότι πρέπει κυρίως «να την απλοποιήσουμε», «να κάνουμε πιο ευέλικτη τη δράση της για να την φέρουμε πιο κοντά στους ανθρώπους, να καλύψουμε το κενό δημοκρατίας για το οποίο μιλάμε εδώ και δεκαετίες χωρίς ποτέ πραγματικά να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Κομισιόν
Γαλλία
Ευρωπαϊκή Ένωση