Ηλεκτρονική Έκδοση

Συμφωνία για το πλαίσιο διαλόγου στο Χονγκ Κονγκ

Στους όρους διεξαγωγής των συζητήσεων για την εκλογική μεταρρύθμιση συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας οι διαδηλωτές και η κυβέρνηση, ενώ σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις εργασίες τους και μειώθηκε αρκετά ο όγκος των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των φοιτητών ότι οι συζητήσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό, είπε ο υφυπουργός για Συνταγματικά Θέματα και για τις Σχέσεις με την Κίνα, ο Λάου Κονγκ-ουά.

«Ελπίζουμε να έχουμε έναν φιλικό διάλογο με σεβασμό στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Λάου, επισημαίνοντας «σήμερα το βράδυ σημειώσαμε καλή πρόοδο» στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις.

«Συμφωνήσαμε σε τρεις αρχές: η πρώτη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μία συναντήσεις, η δεύτερη ότι η κυβέρνηση και οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επί ίσοις όροις και η τρίτη είναι ότι όταν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ Λέστερ Σουμ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τους όρους αυτούς, όμως πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία θα έχει διαβουλεύσεις με άλλους συμμετέχοντες στο κίνημα διαμαρτυρίας προτού υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα.

Το Πεκίνο είχε αποκλείσει νωρίτερα την τροποποίηση της απόφασή του της 31ης Αυγούστου σχετικά με την εκλογή του νέου κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017 μεταξύ δύο ή τριών επιλεγμένων υποψηφίων.

Ο Σουμ πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα εξακολουθήσουν να καταλαμβάνουν τρεις βασικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ, τις συνοικίες Αντμιράλιτι, Μονγκ Κοκ και Κόζγουεϊ Μπέι, μέχρι η κυβέρνηση να προχωρήσει «σε απτές υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση».

Η Ομοσπονδία ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει βία για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα σημεία που έχουν καταλάβει. Πάντως ο Λάου αρνήθηκε να σχολιάσει αν η κυβέρνηση θα απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ