Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν άντεξε την πολιορκία η συριακή πόλη Κομπάνι

Τελευταία ενημέρωση:

Μετά από πολιορκία τριών εβδομάδων οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο τριών συνοικιών της πόλης Κομπάνι στα σύνορα με την Τουρκία και ύψωσαν τη σημαία τους σε λόφους και κτίρια, παρά τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού ενώ οι επιδρομές συνεχίστηκαν και το πρωί της Τρίτης, στο νοτιοδυτικό τομέα της πόλης. Περίπου 2.000 πολίτες εγκατέλειψαν το Κομπάνι από το φόβο φρικαλεοτήτων. Μέλος του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι μάχες με τους κούρδους θυμίζουν «αντάρτικο πόλεων».

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκταθεί σήμερα στον δυτικό και τον νότιο τομέα της πόλης Κομπάνι ενώ δημοσιογράφοι που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 Σύροι, κυρίως Κούρδοι, έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας απομάκρυναν αμάχους και τοπικούς αξιωματούχους και μάχονται για να αποκρούσουν την επέλαση των τζιχαντιστών οι οποίοι διαθέτουν τανκ και βαρύ οπλισμό.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, μαχητής με 20χρονη πολεμική εμπειρία πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας δεκάδες τζιχαντιστές αφότου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι.

Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα.Εάν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, πέντε κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίθεσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην στρατηγικής σημασίας πόλη Τζαλάλα στο ανατολικό Ιράκ. Στρατιωτικός διοικητής των κούρδων ανταρτών ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές επιχειρούν να προχωρήσουν περαιτέρω στην κουρδική επικράτεια, αλλά παραμένουν μακριά από την πόλη Χαναγκίν, που είναι περίπου είκοσι χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των συγκρούσεων.
 
Στη Χάγη, δεκάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής εισέβαλαν το βράδυ στο κτίριο όπου στεγάζεται το ολλανδικό κοινοβούλιο και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία "για να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση στην πόλη Κομπάνι όπου λαμβάνει χώρα μια γενοκτονία".

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Κούρδοι
Ισλαμικό Κράτος