Έντυπη Έκδοση

ΕΠΑΙΝΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΙΠΙΝΟ»

Συγχωροχάρτι για τα υποβρύχια

Τα «εύσημα», που απέδωσε ο Α. Σαμαράς στον Ευάγγ. Βενιζέλο κατά τον αποδεξαμενισμό του υποβρυχίου «Πιπίνος», προκάλεσαν φουρτούνες, αλλά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε ότι κανείς δεν θα συναινέσει στην παραγραφή των ευθυνών.

Μια σαμπάνια για τον «Πιπίνο» από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο Μια σαμπάνια για τον «Πιπίνο» από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο Το υποβρύχιο είναι το δεύτερο από την πολύπαθη προμήθεια που ξεκίνησε επί Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν περί τα 3 δισ. ευρώ, σειρά κυβερνήσεων και υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ενεπλάκησαν στις διαδικασίες, ενώ στην πορεία -μέσω Γερμανίας- αποκαλύφθηκαν οι μίζες και ο κύκλος των «χρήσιμων πληρωμών», μέχρι που τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά οδηγήθηκαν σε λουκέτο επί του Γαλλολιβανέζου ιδιοκτήτη τους, Ισκ. Σάφα.

Χθες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συναινετικός. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ευάγγ. Βενιζέλο, επί υπουργίας του οποίου τα υποβρύχια περιήλθαν στην κυριότητα του Δημοσίου, ωστόσο παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο νόμος Βενιζέλου προέβλεπε για το Δημόσιο πληρωμές σε τακτά διαστήματα, χωρίς οι καταβολές να συνδέονται με την εκτέλεση έργου.

«Τα χρήματα που είχε πληρώσει ο ελληνικός λαός απέκτησαν έτσι αντίκρισμα. Και σήμερα ο ελληνικός λαός βλέπει μπροστά του το αποτέλεσμα των θυσιών του» τόνισε ο Α. Σαμαράς και μίλησε για έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση «έχει και τη θέληση, και τη δύναμη, και τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετά την κρίση εποχή». Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό, στο ναυτικό και στους εργαζομένους που «έδωσαν τέλος σε μια χρονίζουσα εκκρεμότητα και μέσα στο χρόνο που δεσμεύτηκαν έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα».

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτό που τελικώς ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την αποπεράτωση τριών υποβρυχίων, που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που είχαν βάλει λουκέτο. Προσέλαβε με συμβάσεις τους εργαζομένους μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Στο Ναυτικό πιστεύουν ότι κέρδισαν το στοίχημα σε ένα εγχείρημα που δεν έχει διεθνές προηγούμενο. Χθες, όλοι δήλωναν αισιόδοξοι - από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας μέχρι και τον αρχηγό του ΓΕΝ, που δέχθηκε να αναλάβει το ρίσκο.

Πολιτική κάλυψη

Για θετική και σημαντική εξέλιξη έκανε λόγο και ο Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που χθες εκπροσώπησε τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν άφησε, ωστόσο, ασχολίαστες τις αναφορές του πρωθυπουργού, που -κατά τον κ. Δρίτσα- στην ομιλία του «σαφέστατα έδωσε συγχωροχάρτι σε όλες τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους υπουργούς των 12 τελευταίων χρόνων». Εκανε λόγο για πολιτική κάλυψη σε «όλους ανεξαιρέτως τους υπευθύνους του σκανδάλου των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» και εξήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεσή του να βάλει «"ταφόπλακα" στη συνεχιζόμενη διερεύνηση για την απόδοση ευθυνών» ενώ προειδοποίησε ότι το σκάνδαλο είναι διαρκές και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Ο «Πιπίνος» μπορεί να ρίχθηκε στη θάλασσα, ωστόσο απομένει να εκτελεστεί σειρά δοκιμών εν πλω μέχρι να ενταχθεί επιχειρησιακά στο στόλο. Μάλιστα, κάποιες «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι η τελετή επισπεύσθηκε για να σπάσει τη σαμπάνια ο Δημ. Αβραμόπουλος, προτού εγκαταλείψει τη θέση του υπουργού Αμυνας για τη θέση του επιτρόπου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υποβρύχιο δεν διαθέτει ακόμα όλα τα απαραίτητα συστήματα, ενώ διάφορα υποσυστήματά του μένει να πιστοποιηθούν κατά περίπτωση από διάφορες εταιρείες. Αναμενόμενα τέτοια προβλήματα, μένει να φανεί εάν θα ξεπεραστούν στην πορεία. Η φιέστα, πάντως, ήταν επιτυχής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμάνια και Ναυπηγεία
Κυβέρνηση
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)