Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΕΡΟΓΛΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

30 μέτρα ετοιμάζει η Λευκωσία

Η Λευκωσία έχει αποφασίσει να αντιδράσει με κλιμακωτά μέτρα στην εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία, με οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) έχει δεσμεύσει θαλάσσιο χώρο στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσανατολίζεται να μην παραστεί μεθαύριο στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ενας «Βάρβαρος» ανοιχτά της Κύπρου Ενας «Βάρβαρος» ανοιχτά της Κύπρου Παράλληλα, γίνονται κινήσεις προς την Ε.Ε., ώστε να παρέμβει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ενώ εξετάζεται η λήψη και άλλων πολιτικών και νομικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία έχει αποφασίσει τη λήψη 30 μέτρων. Η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε πως υπήρξε εξέταση αυτών των μέτρων σε σύσκεψη υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, ενώ συζητήθηκαν και με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης σήμερα θα ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τη συνάντηση των αρχηγών κομμάτων δεν αποκλείεται να προκύψει και απόφαση για διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ως συνέχεια της αναβολής ή ματαίωσης της συνάντησης Αναστασιάδη-Ερογλου την Πέμπτη.

Στην Ε.Ε.

Η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθεια να υπάρξει αναφορά στην έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Ε.Ε. για τις ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα. Παράλληλα, η Λευκωσία προβαίνει σε ενημέρωση κυβερνήσεων και οργανισμών στο εξωτερικό, αναμένοντας ακόμα και σήμερα ανακοινώσεις από χώρες οι οποίες έχουν στο παρελθόν δηλώσει πως αναγνωρίζουν ως αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες στην ΑΟΖ της. Τοποθετήσεις αναμένονται, μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Χθες ο Νίκος Αναστασιάδης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις και το συντονισμό κινήσεων των δύο κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη σειρά μέτρων που εξετάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να υπάρξει εξαγγελία εκ των προτέρων και πως αυτά θα αναγγέλλονται «εφ' όσον και όταν αυτά αποφασίζονται και τίθενται σε εφαρμογή», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς κατά πόσον αν δεν σταματήσουν οι παρενοχλήσεις θα διακοπούν οι συνομιλίες, προτίμησε να μην σχολιάσει, τονίζοντας πως σε τέτοια σοβαρά θέματα «εκείνο που μετράει περισσότερο είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια».

Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης έκανε και έμμεση αναφορά στον Τουρκοκύπριο λεγόμενο «υπουργό» Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, ο οποίος είχε δηλώσει μιλώντας στην εφημερίδα «Kibris Postasi» πως η επίμαχη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε σε συντονισμό με τους Τουρκοκυπρίους, καθώς στο ψευδοκράτος συμμερίζονται την άποψη της Αγκυρας πως δεν πρέπει να αγνοηθούν οι «μονομερείς κινήσεις» των Ελληνοκυπρίων σε θέματα υδρογονανθράκων.

Μήνυμα ΗΠΑ

Και ενώ η Αγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, η κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιείται σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ από την Κύπρο και τις ΗΠΑ θεωρείται μήνυμα της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη συνεργασία εντός του 2014 σε θέματα έρευνας διάσωσης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, τον πλήρη συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με την 6η Μοίρα Αμφίβιων Επιχειρήσεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, το πλήρωμα του πλοίου γεωτρήσεων «Saipem 10000» συνεχίζει, βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος, τις εργασίες για τη γεώτρηση πάνω από το κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κρίση που επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία, με τη ναυτική οδηγία της Παρασκευής και τις σεισμογραφικές έρευνες που απειλεί να πραγματοποιήσει σε μεγάλη θαλάσσια λωρίδα νότια της Λεμεσού και της Λάρνακας, δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής τη γεώτρηση. Αλλωστε, σύμφωνα με την τουρκική ναυτική οδηγία, η δέσμευση της περιοχής θα ισχύσει από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, συνεπώς τίποτε δεν είναι διαφορετικό για την ώρα στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται το τρυπάνι της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KoGas.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
ΑΟΖ
Εξωτερική πολιτική
Κύπρος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις