Έντυπη Έκδοση

Τζιχαντιστές απελευθέρωσε η Τουρκία, για την επιστροφή των ομήρων

Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου

Περίπου 180 τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και υπηκόους ευρωπαϊκών χωρών, φέρεται να απελευθέρωσε η Αγκυρα ως αντάλλαγμα για την επιστροφή ομήρων που κρατούσε το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, το οποίο χαρακτηρίζεται «αξιόπιστο» από αξιωματούχους της κυβέρνησης Κάμερον. «Απελευθερώθηκαν και συγγενείς του Αμπού Μπακρ αλ-Ιράκι, ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους, που σκοτώθηκε από Σύρους αντάρτες τον Ιανουάριο» είπε στους «Times» εκπρόσωπος της οργάνωσης που ενεπλάκη στη συμφωνία ανταλλαγής.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι 49 είναι πλέον ελεύθεροι και επέστρεψαν στις οικογένειές τους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ερωτηθείς εάν η απελευθέρωση είχε «τίμημα» την ανταλλαγή των ομήρων με μαχητές του ΙΚ. Οι αποκαλύψεις πυροδοτούν δημόσιο διάλογο στη Βρετανία, καθώς μπορεί η κυβέρνηση της χώρας να εμμένει στη θέση αρχής ότι «δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες», όμως μετά τους αποκεφαλισμούς δύο Βρετανών ομήρων από τζιχαντιστές ενισχύονται οι φωνές που θέτουν το ερώτημα μήπως η στάση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Οι «Times» έχουν στην κατοχή τους κατάλογο με τα ονόματα των τζιχαντιστών που απελευθερώθηκαν, για τον οποίο τονίζει ότι επιβεβαιώνεται και από πηγές της εφημερίδας στο Ισλαμικό Κράτος, και υποστηρίζει ότι ανάμεσά τους βρίσκονται δύο Βρετανοί, τρεις Γάλλοι, δύο Σουηδοί, δύο πολίτες της ΠΓΔΜ, ένας Ελβετός και ένας Βέλγος. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι βρετανικές υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας από το τέλος Σεπτεμβρίου διεξάγουν έρευνες για να εντοπίσουν τον 18χρονο Σαμπάζ Σουλεϊμάν και τον 26χρονο Χισάμ Φόλκραντ, τους δύο Βρετανούς τζιχαντιστές που απελευθερώθηκαν και εκτιμάται ότι εντάχθηκαν μαζί με τους άλλους 178 ξανά στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Τουρκία πήρε αυτή την απόφαση ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 46 Τούρκων υπηκόων και τριών Ιρακινών υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής, των παιδιών τους και των δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν απαχθεί από δυνάμεις του ΙΚ τον Ιούνιο, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών» υπενθυμίζουν οι «Times». Και σχολιάζουν ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε μιλήσει για «επιτυχημένη μυστική επιχείρηση της τουρκικής ΜΙΤ που οδήγησε στην απελευθέρωση των ομήρων, χωρίς ανταλλαγή πυρών ή καταβολή λύτρων». Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ, στην πλειονότητά τους οι τζιχαντιστές κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές, αρκετοί σε νοσοκομεία και ορισμένοι ήταν όμηροι μετριοπαθών Σύρων ανταρτών.

Τον περασμένο μήνα η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», επικαλούμενη πηγές στους κόλπους των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, έγραψε ότι Σύροι αντάρτες άφησαν ελεύθερους περίπου 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ανάμεσά τους και μέλη της οικογενείας εξτρεμιστή ηγέτη, με στόχο την απελευθέρωση Τούρκων ομήρων. Τούρκοι αξιωματούχοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, δήλωναν τότε στο AFP: «Δεν μπορούμε να διαψεύσουμε τη συμφωνία, δεν μπορούμε και να την επιβεβαιώσουμε».

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγές: ΑΜΠΕ, http://www.hurriyetdailynews.com, www.thetimes.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Διεθνής τρομοκρατία
Τουρκία