Έντυπη Έκδοση

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΜΕ ΤΟΝ ΕΕΣΙΟΥ ΝΕΒΕΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ Η ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ

Μάχη μεταξύ φύλων και όχι φίλων

Σε δεύτερο γύρο, στις 26 Οκτωβρίου, αλλά με αντίπαλο όχι τη Μαρίνα Σίλβα, αλλά το μέχρι πρότινος «αουτσάιντερ», υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών, Εέσιου Νέβες, οδηγείται η νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην πολυπληθή χώρα.

Ντίλμα Ρούσεφ Ντίλμα Ρούσεφ Συγκεκριμένα, η Ντίλμα Ρούσεφ εξασφάλισε το 40,36% των ψήφων, ενώ ο Εέσιου Νέβες το 35,15% των ψήφων. Το «φαβορί» της προεκλογικής κούρσας, η «ουρανοκατέβατη» Μαρίνα Σίλβα πήρε 20,1%, ποσοστό που θα της επιτρέψει, αν μη τι άλλο, να απολαύσει, έστω και από τα παρασκήνια, το ρόλο του ρυθμιστή στο δεύτερο γύρο.

Περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των 142,8 εκατ. στη Βραζιλία προτίμησαν να μην ψηφίσουν ή να ρίξουν άκυρα ή λευκά.

Η πρώτη θέση της Ντίλμα Ρούσεφ ήταν αναμενόμενη, η δεύτερη θέση του υποψηφίου της Δεξιάς, Εέσιου Νέβες, ενός πολιτικού προσώπου που τα διεθνή μέσα αποκαλούν «χαϊδευτικά» πλέιμποϊ, ήταν έκπληξη - και μάλιστα μεγάλη. Ηταν μια ανατροπή την οποία προέβλεψαν μόνο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου της Βραζιλίας Datafolha, καθώς όλες οι προηγούμενες, και άλλων εταιρειών, προέβλεπαν τη σαφή επικράτηση της Μαρίνα Σίλβα στη δεύτερη θέση.

και Εέσιου Νέβες αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο και Εέσιου Νέβες αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί τελικά να κόστισε στην οικολόγο Μαρίνα Σίλβα την απώλεια πολλών από τις μονάδες που τις έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Οι δειλές πάντως υπαναχωρήσεις της στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, τον οποίο στην αρχή υποστήριξε, μάλλον για να διαφοροποιηθεί από τους ευαγγελικούς, αλλά στη συνέχεια «μάζεψε» διακριτικά, ίσως δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν ούτε τους ευαγγελικούς, των οποίων την τυφλή υποστήριξη είχε αρχικά ούτε και τους ομοφυλόφιλους.

Κατά τα άλλα, η πληθωρική Βραζιλία τα είχε όλα στον πρώτο γύρο. Και τον Εέσιου Νέβες, και τον αναλφάβητο κλόουν, τον Τιριρίκα, που μπαίνει στο Κογκρέσο ξανά με 1 εκατ. ψήφους (στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του δεν μίλησε ποτέ ενώπιον του Σώματος, αλλά είχε τις περισσότερες παρουσίες στο Κογκρέσο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του), αλλά και τον πρώην ποδοσφαιριστή Ρομάριο, που ήταν εναντίον της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία και δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει «διεφθαρμένη» τη Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας.

(Πηγές: El Pais, EuropaPress, Ο Globo)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία