Έντυπη Έκδοση

Υπαναχώρησαν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Σε μια στρατηγική κίνηση υπαναχώρησης, προκειμένου να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους, προχώρησαν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που αποσύρθηκαν από τους δρόμους μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης προκειμένου να ανοίξουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Οι χιλιάδες έφυγαν, οι εκατοντάδες παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ Οι χιλιάδες έφυγαν, οι εκατοντάδες παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ Σε αντίθετη περίπτωση, οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν αποφασισμένες «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη».

Ωστόσο, μια ομάδα περίπου 200 ακτιβιστών παραμένουν στο Μονγκ Κοκ, βόρεια του λιμανιού, και σε μερικές κεντρικές αρτηρίες του Χονγκ Κονγκ παρά τις προειδοποιήσεις των οργανωτών των διαδηλώσεων να αποσυρθούν, κυρίως λόγω των αντιδράσεων πολιτών και καταστηματαρχών εναντίον τους.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, χιλιάδες διαδηλωτές μάζεψαν τα αντίσκηνα που είχαν στήσει στο κέντρο της πόλης και καθάρισαν τα οδοφράγματα.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, οι διαδηλωτές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε μια στρατηγική μερικής υπαναχώρησης, ώστε να ανασυγκροτήσουν τις φυσικές τους δυνάμεις έπειτα από δύο εβδομάδες εξοντωτικών δράσεων και συγκρούσεων με τις αρχές. Επιπλέον, οι ακτιβιστές ενημερώθηκαν ότι οι ηγέτες του φοιτητικού κινήματος ξεκίνησαν χθες το απόγευμα νέο διάλογο με την κυβέρνηση με θέμα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν για τις εκλογές του 2017, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Πριν η πόλη επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 37 ατόμων στο Μονγκ Κοκ, ενώ άλλοι πέντε συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έκαναν χάκινγκ σε κυβερνητικούς ιστοτόπους.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου εξακολουθεί να στηρίζει τον κυβερνήτη της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες και «καταδικασμένες να αποτύχουν».

Οι επικεφαλής του κινήματος Occupy Central πάντως ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις δράσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους για μεγαλύτερη δημοκρατία στην εκλογική αναμέτρηση του 2017.

ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(Πηγές: BBC-Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ