Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΜΠΛΟΦΑΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΑΝΥΠΟΠΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ

Πάρτε τώρα το Ι.Χ., αλλιώς...

«Η κυρία Κλεφτόγιαννη; Σας τηλεφωνούμε απ' την υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων για τις άδειες στάθμευσης μόνιμων κατοίκων. Η κάρτα σας έχει λήξει. Πρέπει να την ανανεώσετε καταβάλλοντας στον τάδε (...) αριθμό τραπέζης (σ.σ.: χωρίς να κατονομάζεται η τράπεζα) δέκα ευρώ. Επίσης, πρέπει να πάρετε τώρα το όχημά σας από την οδό Βουλής, όπου είναι σταθμευμένο, γιατί γυρίζεται ταινία. Αν δεν το μετακινήσετε άμεσα, θα το σηκώσει γερανός».

Αποσβολωμένη η μητέρα μου από την απρόσμενη, απειλητική κλήση μιας άγνωστης, που δήλωνε ότι καλούσε από το Δήμο Αθηναίων, δεν πρόλαβε να ρωτήσει το παραμικρό. Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το ότι το αλλόκοτο τηλεφώνημα που έγινε στο σταθερό της κατοικίας μου χθες το μεσημέρι, μετά τις 12, κι έληξε απότομα, δεν προερχόταν από τον Δήμο Αθηναίων.

Προκαλεί όμως οργή τόσο η προέλευσή του όσο και οι μεθοδεύσεις εκφοβισμού των απλών πολιτών για το κέφι μιας ομαδούλας. Κι όποιος «τσιμπήσει»! Είναι σίγουρο ότι κάποιοι δημότες θα «μάσησαν», θα ξεσηκώθηκαν, και θα τρέξανε να μετακινήσουν σαν τους τρελούς το αυτοκινητάκι τους.

Αναζήτησα την υπηρεσία αδειών στάθμευσης του Δήμου για να διαμαρτυρηθώ. Αφ' ενός γιατί η κάρτα στάθμευσης νόμιμων κατοίκων λήγει το 2015, αφ' ετέρου γιατί δεν μπορούν να απειλούν «πάρε τώρα το αυτοκίνητο, γυρίζεται ταινία, αλλιώς στο σηκώνει γερανός», ενώ βρίσκεται σε νόμιμη θέση στάθμευσης. Κάποια στιγμή, εντελώς τυχαία, έπειτα από 15 -στην κυριολεξία- κλήσεις σε τηλέφωνα του Δήμου -ο ένας με παρέπεμπε στον άλλο- βρήκα τον προϊστάμενο της υπηρεσίας στάθμευσης.

Το μυστήριο λύθηκε. Κανένας από τον Δήμο δεν μας είχε καλέσει. Η θρασύτατη ανώνυμη κυρία, που προφανέστατα ανήκε στο συνεργείο της ταινίας που γυριζόταν χθες στο κέντρο (το «Summer in Greece», σε σκηνοθεσία Γ. Παπαβασιλείου, με παραγωγό τον Δ. Μπιρμπίλη), μπλόφαρε. Θα μπορούσε το ατυχές περιστατικό να ήταν σενάριο ενός φιλμ. Χαριτωμένο ενδεχομένως αν το βλέπεις, ανήθικο να το υπομένεις.

Είναι χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεων των παραγωγών του η αποκάλυψη του συνομιλητή μας: είχαν δεχτεί ακόμα και στο Δήμο πιέσεις προκειμένου να υποχρεωθούν οι μόνιμοι κατοίκοι να εξαφανίσουν τα οχήματά τους από τις νόμιμες θέσεις των οχημάτων τους στην οδό Βουλής. Δεν τους «πέρασε» και κατέφυγαν στα δικά τους «κόλπα» αφού τα σταθμευμένα αυτοκίνητα θα τους χαλάγανε τη μόστρα.

Κόβω το κεφάλι μου ότι αν επρόκειτο για ξένο κινηματογραφικό συνεργείο κανένας δεν θα μηχανευόταν το παραμικρό. Κανένας δεν θα σκεπτόταν να απειλήσει, να εκβιάσει, να ταράξει την ησυχία ανύποπτων ανθρώπων. Είναι που είναι μπάχαλο το ελληνικό Δημόσιο, διαταραγμένη η σχέση μας μαζί του, εν υστερία η καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας. Είπαν να χωθούν κι αυτοί στις ρωγμές για να την ταράξουν περισσότερο, απλά και μόνο για να κάνουν τη δουλίτσα τους -άνθρωποι της τέχνης, κατά τα άλλα! Κουτοπονηριά και λαμογιά. Είναι και οι δύο και ελληνικές και... αθάνατες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ρεπορτάζ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Παραγωγοί