Έντυπη Έκδοση

Σύσταση της UNESCO στη βρετανική πλευρά

Ελάτε να συζητήσουμε για τα Γλυπτά

Σε σύσταση προς τη Βρετανία προέβη η «Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», προκειμένου να αρχίσουν συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τη βρετανική για την επίλυση του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την αρωγή της UNESCO.

Ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, όπως και τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, συναντήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO» με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα που εκκρεμεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984. Κατά την εν λόγω συνάντηση, συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς το 2013, επί υπουργίας του Π. Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO.

Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει μέχρι σήμερα επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά. Το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν με δηλώσεις τους πολλά κράτη, όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού. Συγκινητική ήταν επίσης η ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής του Salah Steti, πρώτου προέδρου και με μακρά θητεία στη συγκεκριμένη επιτροπή, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα και τη σημασία του για την ανθρωπότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ναοί/Ιστορικά κτίσματα
UNESCO
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα