Έντυπη Έκδοση

Οδηγός εκδηλώσεων

Θέατρο

* «Ο Πουπουλένιος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Νίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο παρουσιάζεται στο θέατρο Αθηνών (Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου 10, Σύνταγμα - Αθήνα). Σε ένα άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς ερευνητές για τις παράξενες ιστορίες που έχει γράψει. Ιστορίες με παιδιά. Οχι, όμως, «για παιδιά». Κάποιες αστείες και τρυφερές, κάποιες σκληρές και ζοφερές. Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ, με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν, εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στην κλασική τραγωδία.

**Η παράσταση «Πού να σου εξηγώ...;» της Νάνσυς Μητροπούλου σε σκηνοθεσία της Ευτυχίας Αργυροπούλου ανεβαίνει από τη Σχολή Τεχνών L.Α. (Life n' Art) Theater, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αίθουσα Τρίτση). Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τις ζωές ανθρώπων της διπλανής πόρτας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχολογικής φύσεως και χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης, γιατί κατά τη διάρκεια της ζωής τους συνέβησαν τραγικά γεγονότα τα οποία δεν κατάφεραν να διαχειριστούν. Το κεντρικό νόημα του θεατρικού κειμένου θέλει να τονίσει ότι οι ψυχώσεις και οι νευρώσεις των ηρώων είναι απόρροια της ύπαρξης της υπερβάλλουσας ευαισθησίας τους.

Τέχνη

* Η έκθεση «Locked in», σε επιμέλεια Ελευθερίας Σταμάτη και Ιωάννας Μύρκα, παρουσιάζεται στις 18.00, στο Beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα). Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα και βίντεο ο Ανδρέας Σιτορέγκο, ο Βασίλης Μπούζας, η Λία Πέτρου, η Ελευθερία Σταμάτη, η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση, η Ιωάννα Μύρκα, ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης και η Λίνα Θεοδώρου. Locked-in syndrome (σύνδρομο εγκλεισμού), ή LIS για συντομία, είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής γνωρίζει αλλά δεν μπορεί να κινηθεί ή να επικοινωνήσει προφορικά λόγω της πλήρους παράλυσης σχεδόν όλων των γραμμωτών μυών του σώματος εκτός από τα μάτια. Το συγκεκριμένο project έχει σκοπό να αποδώσει με καλλιτεχνικό τρόπο αυτό τον εγκλεισμό σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

* Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο τα «Καφενεία της Αθήνας» σε επιμέλεια της Ιρ. Κρητικού εγκαινιάζεται στις 20.30, στην IANOS Αίθουσα Τέχνης. «Νεοκλασικά κτήρια και στοές, πλατείες και φιλόξενα πατάρια, έχουν ίσως να αφηγηθούν για την πόλη και τους ανθρώπους της πολύ περισσότερες ιστορίες από άλλες, επίσημα εγγεγραμένα στο χάρτη σημεία συνάντησης, ανταλλαγής και αποφάσεων». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου.

* Η ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου με τίτλο «Cropping Up» παρουσιάζεται στις 20.00, από τις Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα). «Η οικειοποίηση εκ νέου μιας ολόκληρης σειράς στοιχείων και τεχνικών που κατά διαστήματα εφαρμόζει η καλλιτέχνις στο έργο της, όπως αυτό του αποτυπώματος, της πρακτικής του αγαλματοποιού ή ακόμη και της απλής χειρονομίας του μουντζουρώματος, κατευθύνει και συστήνει μία νέα αντίληψη της πραγματικότητας, προκειμένου να κατανοήσουμε το "αναφυόμενο"». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Μουσική

* Οι Gianni Lenoci και Gianni Mimmo θα συμπράξουν σε μια συναυλία στις 21.00, στην Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ (πρώην κινηματογράφος Παλλάς, Θεσσαλονίκη). Οσοι παραβρεθούν θα απολαύσουν μια μουσική βραδιά με jazz ηχοχρώματα και πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Τη συναυλία θα ανοίξει η μπάντα 15 μουσικών Plus' n' Minus Collective Orchestra (PMCO).

* Ο David Eugene Edwards θα ανέβει στη σκηνή του Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη), στις 20.00, για μια συναυλία. Ο front man των «16 Horsepower» και το σχήμα του θα ξεσηκώσουν το κοινό με ήχους alternative country, folk, gothic και post-punk.

Βιβλίο

* Το βιβλίο με τίτλο «Η Αυτοβιογραφία και το Αρχείο του Αλέκου Ξένου» παρουσιάζεται στις 19.30 στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα). Η έκδοση φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πολυεπίπεδη αφετηρία για την επαφή του αναγνωστικού κοινού με το έργο του Αλέκου Ξένου. Αφορμή και βασικό υλικό της αποτελεί το Αρχείο του συνθέτη που απόκειται στο Τμήμα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Για τον Αλέκο Ξένο και το έργο του θα μιλήσουν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς, ο δικηγόρος και συγγραφέας Νικίας Λούντζης, ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Νίκος Τσούχλος και ο διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Erol Ucer και διδάσκων στο ΜΙΑΜ - Istanbul Technical University Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Στη συνέχεια της βραδιάς θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Η εποχή των Κενταύρων - Ο Μουσουργός Αλέκος Ξένος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Οδηγός για εκδηλώσεις