Έντυπη Έκδοση

Κριτήριο η ιθαγένεια για τις στρατιωτικές σχολές

Κριτήριο για την εισαγωγή υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές αποτελεί η ελληνική ιθαγένεια και όχι η ελληνική καταγωγή, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας προσφυγές απόστρατων αξιωματικών.

Επικαλούμενοι τις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 4) που εγγυώνται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι δεν επιτρέπεται διάκριση των Ελλήνων ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή. Επομένως, οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο άρθρο 4 του Συντάγματος.

Αντίθετα, μειοψηφία δύο συμβούλων εξέφρασε την άποψη ότι δεν προκύπτει από το Σύνταγμα «το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Και αυτό διότι «αποτελούν το βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Σύμφωνα με τη μειοψηφία, «είναι απαραίτητο, εν όψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από τη νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Ελληνες πολίτες με ελληνική καταγωγή».

Οι απόστρατοι αξιωματικοί με τις προσφυγές τους ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Παιδείας του 2011 που επέτρεπαν την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές υποψηφίων που δεν είναι Ελληνες το γένος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολές/Πανεπιστήμια
Στρατιωτική θητεία
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Ενοπλες δυνάμεις