Έντυπη Έκδοση

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Δίωξη για κακούργημα

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπήκε η εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Ακινήτων, δέκα χρόνια μετά την κατασκευή τους, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών να προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη είναι προσωποποιημένη για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία και στρέφεται κατά του πρώην προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Δέκα χρόνια μετά, ιδού το μετάλλιο της εγκατάλειψης Δέκα χρόνια μετά, ιδού το μετάλλιο της εγκατάλειψης Πρόκειται για τον Κων. Ματάλα, που ήταν επικεφαλής τη διετία 2008-09, ενώ για το διάδοχό του (για το χρονικό διάστημα 2009-2010) και νυν βουλευτή της Ν.Δ. στο νομό Πέλλας Διον. Σταμενίτη, λόγω της ιδιότητάς του, η δικογραφία εστάλη στη Βουλή, με το αίτημα να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να ασκηθεί και σε βάρος του η ίδια ποινική δίωξη.

Η προκαταρκική εξέταση που χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Σωτήρης Μπουγιούκος και Ελένη Σίσκου είχε σαν αντικείμενο το κατά πόσο μερίμνησε η επιχείρηση για τη μεταολυμπιακή χρήση των ακινήτων. Κι αυτό γιατί στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις, πλην του ΟΑΚΑ, μετά το 2004, καθώς είχε αναλάβει να συντηρήσει και να χειριστεί τις σταθερές και κινητές κατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» ιδρύθηκε το 2002 και δέκα χρόνια αργότερα απορροφήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία έχει πλέον τον έλεγχο σε 13 εγκαταστάσεις. Τα ακίνητα του ολυμπιακού πόλου του Ελληνικού μαζί με τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά πέρασαν στον έλεγχο της Ελληνικό Α.Ε., που πλέον ελέγχεται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης δέκα ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αρκετά μεγάλα μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που στοίχισαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορές έγιναν από το πρακτορείο Reuters, το οποίο κατέγραφε ότι δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο για να πανηγυρίσει, προσθέτοντας ότι «οι Ελληνες από την υπερηφάνεια εκείνων των στιγμών πέρασαν στο θυμό, καθώς η χώρα αγωνίζεται μέσα σε μια εξαετή ύφεση, με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, με έλλειψη στέγης και τη φτώχεια».

Αντίστοιχα, η γερμανική «Bild» έγραψε ότι «εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία», ενώ η βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» παρουσίασε φωτογραφίες από την κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, εξηγώντας πως τίποτα δεν θυμίζει πως μόλις πριν από δέκα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα.

Με δήλωσή του ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Διονύσης Σταμενίτης εξέφρασε την έκπληξή του για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πρόκειται να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του για να ελεγχθεί για τη θητεία του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.». Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με έκπληξη είδα σήμερα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία "πρόκειται να ζητηθεί η άρση της ασυλίας μου", για την εντεκάμηνη θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.".

»Και η έκπληξη είναι εύλογη, γιατί επί της θητείας μου όχι μόνο δεν επήλθε "απιστία σε βάρος του Δημοσίου", όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, αλλά αντίθετα διασφαλίστηκαν στο ακέραιο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Ενώ σε ό,τι αφορά τις αναφορές ότι κατά την ολιγόμηνη θητεία μου υπήρξε "απαξίωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων", η αλήθεια είναι ότι αξιοποιήθηκαν πλήρως (μέσω της παραχώρησής τους σε Δήμους και Ομοσπονδίες) 3 από τα ολυμπιακά ακίνητα που απέκτησαν ουσιαστική μετα-ολυμπιακή χρήση. Και κάτι ακόμα: ουδέποτε "στη μακρά έρευνα", όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, με κάλεσε κάποιος από τη Δικαιοσύνη για να δώσω διευκρινίσεις για οτιδήποτε. Είτε πριν εκλεγώ βουλευτής είτε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας μου. Αυτά έπραξα επί της θητείας μου, εξυπηρετώντας αυστηρά και μόνο το δημόσιο συμφέρον. Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Διαφθορά
Εισαγγελικές έρευνες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ολυμπιακά Ακίνητα