Έντυπη Έκδοση

ΧΑΜΗΛΟ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΩΛΗΤΕΣ

Σε πολιτική ομηρία και το Χ.Α.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μιχάλης Σάλλας

Από το χαμηλό στο χαμηλότερο των 1.035,43 μονάδων (-1,36%) υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση. Πρόκειται για νέα χαμηλότερη τιμή, όχι μόνο για φέτος αλλά και για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2013.

Σε πολιτική ομηρία και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ξένους επενδυτές να παραμένουν εκτός παιδιάς, ορισμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές θεωρώντας ως υψηλού ρίσκου την αγορά για τους επόμενους μήνες.

Διάχυτη η πολιτική αβεβαιότητα, με τους ξένους να αποφεύγουν την Ελλάδα -παρά τις περί του αντιθέτου πομφόλυγες κυβερνητικών παραγόντων αλλά και την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να αναστρέψει το κλίμα (με την υποβολή της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης)- η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά στα τραπεζικά, χρηματιστηριακά αλλά και τα επιχειρηματικά γραφεία.

«Εχουμε κολλήσει, δεν πάμε πουθενά» παραδεχόταν επιχειρηματίας (μέλος του δ.σ. του ΣΕΒ), που επιφυλάσσεται για τα χειρότερα εν όψει και της χειμερινής περιόδου. Από τη μία η έλλειψη κεφαλαίων, η στενότητα ρευστότητας, από την άλλη το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, οι φορείς των βιομηχάνων εκπέμπουν για πολλοστή φορά σήμα κινδύνου προς την πολιτεία.

Δεν πείθονται οι Ευρωπαίοι από τον προϋπολογισμό της Ελλάδας και την πρόθεσή της να βγει στις αγορές, προειδοποιεί το Bloomberg αποκαλύπτοντας πως οι ξένοι ζητούν να υπάρξει πρόσβαση σε κεφάλαια... διάσωσης και το 2015, παρά την αντίθετη πρόθεση της Αθήνας.

Σε φαύλο κύκλο η Ελλάδα, εκτιμά η Citigroup, με τον αμερικανικό οίκο να θεωρεί πως η πολιτική αστάθεια μπορεί να καταστρέψει την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη. Αυξημένο αλλά διαχειρίσιμο βλέπει τον πολιτικό κίνδυνο η Goldman Sachs τη στιγμή που πολλά ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν πωλητές. Κυρίως τα αμερικανικά, που, και λόγω της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ, είναι υποχρεωμένα να μειώνουν την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκές μετοχές με το ντόμινο να πλήττει μέχρι και το Χ.Α.

Ομως η κυριότερη ανασταλτική παράμετρος παραμένουν η πολιτική ρευστότητα, η πλήρης άπνοια σε επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, η απουσία της ελάχιστης έστω αναπτυξιακής προοπτικής. Εάν σε αυτό το... κλίμα προστεθεί το ασφυκτικό πλαίσιο (και ) για τις επιχειρήσεις, για την πραγματική οικονομία, τότε η παρατεταμένη απαξίωση της αγοράς δικαιολογείται απόλυτα.

Τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις η αγορά έχει υποχωρήσει τις 9, με τη χθεσινή σε «νέα χαμηλά», παρά την ανοδική αντίδραση των ευρω-χρηματιστηρίων και παρά την προσπάθεια στήριξης που κατεβλήθη στην αρχή της συνεδρίασης.

Σε αυτό το «γκρίζο» περιβάλλον ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, επιχειρεί να δώσει «ενέσεις αισιοδοξίας» προς την αγορά, δηλώνοντας (στο Euro2day) πως βλέπει βελτιούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και ζητεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Μιλά για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και παροχής κινήτρων και ευελιξίας στα επιχειρηματικά σχήματα. Υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίες οι θεσμικές βελτιώσεις, ενώ περιγράφει μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση του επιχειρείν, αλλά και του τραπεζικού γίγνεσθαι.

Ο κ. Σάλλας αναγνωρίζει ότι στη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, το κυριότερο πρόβλημα στην αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών ήταν η ίδια η κρίση, συνδυαζόμενη με την απουσία ρευστότητας και την υποχώρηση της ζήτησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι των «κόκκινων δανείων» είναι αμιγώς προϊόν της κρίσης, τονίζει χαρακτηριστικά.

«Σήμερα που οι συνθήκες ρευστότητας δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα, οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν με ανταγωνιστικά κριτήρια, προάγουν την παραγωγικότητα και έχουν αξιόπιστα business plans».

Χρειάζεται όμως και η Πολιτεία να συνδράμει μέσω ενός σταθερού περιβάλλοντος, αλλά και μέσω της θεσμικής διευκόλυνσης του επιχειρηματικού κόσμου, συμπληρώνει ο πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οικονομικές έρευνες και μελέτες