Έντυπη Έκδοση

* ΣΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Λεφτά δεν υπάρχουν, λέει ο Σόιμπλε

Στο αίτημα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να χρησιμοποιηθούν 100 δισ. ευρώ από τα ταμεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει nein.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει να αξιοποιηθεί μέρος από τα 450 δισ. ευρώ που διαθέτει ακόμη ο ESM ως εγγύηση για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Αναγνωρίζοντας ως βασική αιτία της κρίσης το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ο Γιουνκέρ θεωρεί πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη.

Τη γνώμη του, όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, συμμερίζονται τόσο ο πρόεδρος της ΕΙΒ Βέρνερ Χόγιερ όσο και ο επικεφαλής του ESM, κανείς τους, όμως, δεν κατάφερε να αποσπάσει το ok του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε επαφή που είχαν τον περασμένο μήνα. Η καγκελαρία πιστεύει ότι κατάχρηση των κονδυλίων του Μηχανισμού θα εξασθένιζε αισθητά την ικανότητα της Ε.Ε. να αμυνθεί απέναντι στους κερδοσκόπους, στην περίπτωση που ξεσπούσε μια νέα κρίση. Καθώς τα χρήματα του Μηχανισμού, όπως φαίνεται να επισήμανε ο Σόιμπλε, προορίζονται για τη διάσωση του ευρώ, το Βερολίνο προτείνει ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΙΒ με μεγαλύτερη συνεισφορά των κρατών-μελών, κάτι που θα σήμαινε πάλι χρήματα, αλλά τουλάχιστον δεν θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Μηχανισμού. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας χαρακτήρισε χθες τον ESM ultima ratio (έσχατο μέσο) για... καιρούς ανάγκης. ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδυτικές τράπεζες
Τράπεζες
Κομισιόν
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)