Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Γυρίζουν πίσω τον γαλλικό προϋπολογισμό

Οι βόμβες στην Ευρώπη σκάνε συνήθως από αγγλοσάξονες και αυτή τη φορά χτυπάνε κέντρο. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της, να ρίξει άκυρο στο Παρίσι, κοινώς να στείλει πίσω για αλλαγές το προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η γαλλική κυβέρνηση για το 2015.

Από παντού βάλλεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Από παντού βάλλεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει από τις πρώτες γραμμές η αμερικανική εφημερίδα, ξεκινά έτσι μία διαμάχη που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα δοκιμασία των νέων αρμοδιοτήτων δημοσιονομικής επιτήρησης που έχουν δοθεί στις Βρυξέλλες ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Η «σοβαρή έλλειψη συμμόρφωσης» της Γαλλίας θα έβαζε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της νέας Κομισιόν και θα σήμαινε πως το καθεστώς των αυστηρών προϋπολογισμών μπορεί να επιβληθεί μόνο στις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

«Δεν είναι ότι θα το προσπαθήσουν και θα αποτύχουν, δεν σκοπεύουν να το κάνουν», είπε άλλος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προετοίμαζε τους ενδιαφερομένους σε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα πως η χώρα του θα παραμείνει πιθανότατα εκτός στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας τη διετία 2015-2016, ανακοινώνοντας προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,3%, που υπερβαίνει το ιερό 3% των Βρυξελλών. Για άλλη μια φορά ο εδώ κι ένα εξάμηνο διάδοχος του Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε την κατανόηση των εταίρων για τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η γαλλική οικονομία λόγω χαμηλής ανάπτυξης και αποπληθωριστικών πιέσεων.

Σαπέν: Ζητάμε ευελιξία

«Δεν ζητάμε αναστολή, δεν ζητάμε παράταση, ζητάμε ευελιξία εντός κανόνων», είπε ο Σαπέν. Παραδόξως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απείλησε όπως τον Ιούλιο με κυρώσεις, που ισοδυναμούν εν προκειμένω με το 0,2% του ΑΕΠ. Στο Eurogroup της 12ης/9, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απλώς ανέφερε πως περιμένει να δει τον γαλλικό προϋπολογισμό και την αξιολόγηση της Κομισιόν τον Οκτώβριο, υπενθυμίζοντας με νόημα τη δέσμευση των Γάλλων για περικοπές 21 δισ. ευρώ το 2015.

Το Παρίσι είχε συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για περικοπές δαπανών της τάξης του 0,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό αφορά το διαρθρωτικό έλλειμμα (κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο μείον έκτακτα και λοιπά προσωρινά μέτρα, όπου δηλαδή σταθμίζονται και αφαιρούνται οι επιπτώσεις από την αδύναμη οικονομία της χώρας). Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των Γάλλων, το διαρθωτικό έλλειμμα θα μειωθεί 0,2%.

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου παρουσιάστηκε ο γαλλικός προϋπολογισμός, όπου οι Γάλλοι, ενθαρρυμένοι από τα καλά λόγια της Μέρκελ κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς (22 Σεπτεμβρίου) για το «εντυπωσιακό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, υποσχέθηκαν περικοπές 50 δισ. ευρώ έως το 2017 με τα 20 δισ. να προέρχονται από κοινωνικά προγράμματα, 19 δισ. από δημόσιους οργανισμούς και 11 δισ. από τοπικές αρχές (για τα 21 δισ. περικοπών του 2015 η παραπάνω αναλογία γίνεται 9,6-7,7-3,7). Μία μέρα αργότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου λέγοντας πως «είμαι βαθιά Γάλλος, αλλά εδώ θα σταθώ ως Ευρωπαίος». Ο προτεινόμενος επιτρόπος Οικονομικών Υποθέσεων χαρακτηρίστηκε «ελάχιστα πειστικός».

Τα μηνύματα δεν είναι καλά για τη Γαλλία, όπου την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε επισήμως πως το χρέος ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 2 τρισ. ευρώ στο β' τρίμηνο και καταγράφεται πλέον στο 95,1% του ΑΕΠ, επίσης εκτός στόχων Συμφώνου Σταθερότητας. Οπως το έθεσε πρόσφατα ο Αντι Στριτ, CEO της βρετανικής αλυσίδας λιανικής John Lewis, «αν υπάρχει μια χώρα σε παρακμή, είναι αυτή. Κάθε φορά που τη βλέπω, σκέφτομαι "Θεέ μου βοήθα τη Γαλλία"». Τους πήρε ο πόνος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Γαλλία