Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΡΥΚΤΑ

Συνέπλευσαν με Greenpeace

Συμφώνησαν επί του καταστρώματος του «Rainbow Warrior ΙΙΙ» της Greenpeace, στον Φλοίσβο, πολιτικοί και οικολόγοι ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και η μείωση της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού συμμετείχαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior ΙΙΙ», στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για καθαρή ενέργεια Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού συμμετείχαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior ΙΙΙ», στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για καθαρή ενέργεια Μετά την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, το πλοίο (που φέρει το ιστορικό όνομα του πρώτου σκάφους της διεθνούς οργάνωσης που βύθισαν το 1985 σαμποτέρ των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών) επισκέφθηκαν χθες (για τις ανάγκες κοινής συνέντευξης) η Ηρώ Διώτη, υπεύθυνη του τομέα περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Τσούκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ και ο Σπύρος Δανέλλης, εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Και οι τρεις υπερθεμάτισαν στο εξής: «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

Απ' την πλευρά του ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, επανέλαβε, στο πλαίσιο της θαλάσσιας εκστρατείας του πλοίου στο Αιγαίο για τα ενεργειακά και την προώθηση των ΑΠΕ:

«Στη Ρόδο -για παράδειγμα- όπου προωθείται η κατασκευή νέας μονάδας μαζούτ αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στους Ελληνες σε επιδοτήσεις εισαγόμενου πετρελαίου τα επόμενα 10 χρόνια. Αν επενδυόταν ένα μικρό μόνο μέρος αυτού του ποσού σε εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοπαραγωγή θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού (με μειωμένη λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας) έως τη διασύνδεσή του σε ορίζοντα δεκαετίας.

»Τα 180.000.000 ευρώ που θα στοιχίσει η νέα μονάδα -συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου- θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες σε 17.000 νοικοκυριά. Η επένδυση αυτή που μπορεί να πραγματοποιήσει η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε. θα μείωνε το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στο νησί κατά 13.000.000 ευρώ ετησίως και τη ζήτηση κατά 25MW».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν (σ.σ. με τη σειρά που τους έδωσε το Γραφείο της οργάνωσης):

Ηρώ Διώτη: «Απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής ενέργειας. Η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα απαιτεί ως πρώτη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σπύρος Δανέλλης: «Η ενεργειακή εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο κοστίζει ιδιαίτερα στο περιβάλλον και την οικονομία. Κι όμως οι ΑΠΕ (διατίθενται στα νησιά σε αφθονία) και η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ανακούφιση των μόνιμων διαρθρωτικών μειονεκτημάτων των περιοχών αυτών - αλλά μπορεί να παρέχουν και κοινωνικοοικονομικά οφέλη στους κατοίκους».

Νίκος Τσούκαλης: «Δεν έχουμε κατορθώσει ούτε σε εθνικό ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας των κτηρίων. Το ΥΠΕΚΑ δεν εντάσσει την ενεργειακή αναβάθμιση στις προτεραιότητές του, θέτοντας ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση λιγότερων από 230.000 κατοικιών έως το 2020».

Η Greenpeace ζητεί από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου σε ορίζοντα 10ετίας, με σκοπό την απεξάρτηση από το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πράσινη Ενέργεια
Πολιτικά κόμματα
Greenpeace
Ορυκτός πλούτος