Έντυπη Έκδοση

Για την επιστημονική έρευνα στα πανεπιστήμια

Κύριε διευθυντά, σε συνέχεια των ελπιδοφόρων εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, θα ήθελα να προσθέσω και μια παράμετρο που έχει σχέση με την επιστημονική έρευνα, στην οποία ενδελεχώς αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας.

Η επιστημονική έρευνα στα ελληνικά ΑΕΙ δεν εξαντλείται μόνον στα όρια των λεγόμενων θετικών επιστημών ή των επιστημών που εποπτικό τους όργανο είναι τα εργαστήρια και το πείραμα. Η ερευνητική δραστηριότητα επεκτείνεται και στις λεγόμενες ανθρωπιστικές επιστήμες, εκείνες δηλαδή τις ειδικότητες που επιστημονικό τους εργαστήριο είναι η ίδια η κοινωνία. Η έρευνα στις συγκεκριμένες ειδικότητες είτε υποχρηματοδοτείται είτε δεν χρηματοδοτείται καθόλου, ενώ θεωρείται από αρκετούς και "σπουδή πολυτελείας", λόγω της χαμηλής έως μηδαμινής απορρόφησης των νέων ερευνητών στην αγορά εργασίας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων, η έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες υποβαθμίζεται επικίνδυνα, ενώ εκφυλίζεται αυτό καθαυτό το επιστημονικό αντικείμενο, καθώς και η επάρκεια των ερευνητών. Γι' αυτό το λόγο, αρκετοί νέοι επιστήμονες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πτυχιακών ή μεταπτυχιακών τους σπουδών, αναζητούν διδακτορική στέγη ή έμμισθες ερευνητικές θέσεις σε χώρες του εξωτερικού, ομοίως όπως και αρκετοί συνάδελφοί τους των θετικών επιστημών. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν έφυγαν και τους οποίους δεν θα πρέπει να τους λησμονεί κανείς. Εκείνοι που ακροβατούν ανάμεσα στην υπερβατικότητα της έρευνας και τη σκληρή πραγματικότητα της ασφυκτικής οικονομικής πίεσης της καθημερινότητάς τους. Υπάρχουμε κι εμείς, που μείναμε και περιμένουμε καρτερικά κάποιο κίνητρο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε αξιοπρεπώς, στο μετερίζι της έρευνας και της επιστήμης... Εδώ, στη χώρα που μεγαλώσαμε».

Ευχαριστώ,

Νικόλαος Α. Δεναξάς

υπ. διδάκτωρ Χριστιανικής Κοινωνιολογίας ΑΠΘ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σχολές/Πανεπιστήμια
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές