Έντυπη Έκδοση

«Στόχος, το Πλανητάριό μας να παραμείνει στην κορυφή»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΜΑΝΟ ΚΙΤΣΩΝΑ

Ησυνεργασία του με το Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκίνησε στις αρχές του 1998. Ηταν μέλος της ομάδας που σχεδίασε το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και στη συνέχεια επέβλεψε την κατασκευή, επέλεξε τον εξοπλισμό κι οργάνωσε τη λειτουργία του.

«Η Φυσική ήταν πάντα το πιο βαρετό μάθημα στο σχολείο, επειδή ήταν εύκολη και προφανής» ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ «Η Φυσική ήταν πάντα το πιο βαρετό μάθημα στο σχολείο, επειδή ήταν εύκολη και προφανής» ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν στελέχη του Ιδρύματος και ξένοι επιστήμονες, υπό την υψηλή καθοδήγηση του αείμνηστου Νικόλαου Βερνίκου Ευγενίδη στην αρχή και του σημερινού προέδρου Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη στη συνέχεια, μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου το 2003. Από τον Νοέμβριο του 2003, οπότε και ξεκίνησαν οι παραστάσεις, ανέλαβε την Τεχνική Διεύθυνση. Ως διδάκτορας Μηχανικός θεωρεί ότι είναι πολύ τυχερός αφ' ενός που είδε ένα τέτοιο έργο να γίνεται πραγματικότητα και αφ' ετέρου ότι συμμετείχε σε όλες τις φάσεις από την αρχική ιδέα μέχρι την επιτυχημένη λειτουργία. Μιλάμε με τον Μάνο Κιτσώνα, το νέο διευθυντή του Πλανηταρίου.

- Δύσκολο έργο;

«Ανέλαβα φέτος τον Απρίλιο έπειτα από ένα μεταβατικό στάδιο που είχε σχεδιαστεί αρκετό καιρό πριν. Ο ίδιος ο Διονύσης Σιμόπουλος, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Ιδρύματος, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσει, είχε φροντίσει ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά μια νέα ομάδα, η οποία θα μπορέσει να αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του Πλανηταρίου και να το οδηγήσει με επιτυχία στο μέλλον. Το έργο είναι δύσκολο, αλλά είμαι βέβαιος ότι με βάση την προηγούμενη πολυετή εμπειρία όλης της ομάδας, τη στήριξη του Ιδρύματος και την καθοδήγηση του Διονύση Σιμόπουλου θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε με επιτυχία την ανοδική πορεία του Πλανηταρίου».

- Στα βηματά του;

«Ευτυχώς για όλους μας στο Πλανητάριο ο Διονύσης Σιμόπουλος, ως επίτιμος διευθυντής πλέον, παραμένει κοντά μας να μας συμβουλεύει και να μας εμπνέει, ωθώντας όλη τη νέα ομάδα προς καινοτόμες παραστάσεις και πρωτοποριακές δουλειές. Δίπλα του έμαθα τη σωστή λειτουργία ενός μεγάλου Πλανηταρίου».

- Η παρακαταθήκη του;

«Μας "παραδίδει" ένα από τα σπουδαιότερα Πλανητάρια στον κόσμο σε όλους τους τομείς. Δεκάδες επιτυχημένες παραστάσεις και αμέτρητες πρωτοποριακές ιδέες υλοποιήθηκαν τόσα χρόνια, παράλληλα με μια σταθερή και υπεύθυνη λειτουργία. Στη διάρκεια της διεύθυνσης του Σιμόπουλου οι θεατές των παραστάσεων πολλαπλασιάστηκαν, ενώ επιπλέον κάθε τόσο έχουμε τη χαρά να μας επισκέπτονται νέοι επιστήμονες. Η μεγάλη αγάπη του ελληνικού κοινού και η παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Διονύσης Σιμόπουλος και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη πρόκληση για όλη την ομάδα που ανέλαβε τη λειτουργία σήμερα».

- Πώς παρακολουθείτε την τεχνολογία που τρέχει;

«Με διαρκή ενημέρωση, συμμετοχή σε συνέδρια όπου παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και συνεχείς δοκιμές μέσα στο Πλανητάριο. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η υιοθέτηση των καινούργιων τεχνολογιών που κρίνουμε ότι είναι απαραίτητες, ώστε το Πλανητάριό μας να παραμείνει στην κορυφή. Το μεγάλο κόστος των συχνών αναβαθμίσεων που απαιτούνται, όταν μιλάμε για ψηφιακή τεχνολογία, το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Ιδρυμα».

- Τα άμεσα σχέδια;

«Η συνεισφορά στην εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο, με κύριο άξονα την Αστρονομία και την Αστροφυσική, αλλά και παράλληλους δευτερεύοντες άξονες σε συγγενικές επιστήμες, όπως τη Γενική Φυσική, τη Βιολογία, τη Γεωγραφία, τη Μετεωρολογία και άλλες. Αυτή την εποχή ολοκληρώνουμε την παραγωγή της επόμενης παράστασής μας με τίτλο "Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων", που θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα δουλεύουμε και για την παράσταση που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015 με θέμα το φως».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Πρόσωπα
Συνεντεύξεις
Ανθρώπινα