Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι Βρυξέλλες ζυγίζουν τον προϋπολογισμό

Ζητούν «ρεαλισμό» στα τσεκούρια και γρήγορη εφαρμογή

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» στην Ελλάδα μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014. Θεωρεί πως ο προϋπολογισμός για να εμπνέει «ρεαλισμό» χρειάζεται τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων και την προώθηση των «διαρθρωτικών» πολιτικών που έχουν συζητηθεί.

Ερωτηθείς κατά πόσο ικανοποιεί τις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που κατέθεσε η Ελλάδα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, εξετάζουν τα βασικά του στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι αν το σχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες που ορίζει το Μνημόνιο, οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες, εφόσον προχωρήσει απαρέγκλιτα η εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων και την προώθηση των «διαρθρωτικών» πολιτικών που έχουν συζητηθεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι σε αυτό το στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη ότι μπορεί να βγει από τα προγράμματα βοήθειας, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Όπως σημείωσε, μερικοί από αυτούς τους παράγοντες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014, στο σχέδιο του προϋπολογισμού το 2015, στην κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και στο κλίμα που θα επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων αναμένονται και τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» των τραπεζών, που θα διεξαχθούν εντός του Οκτωβρίου.

Σε αυτό το σημείο ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρατεί ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Κομισιόν
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός