Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέα σφαλιάρα στη γερμανική οικονομία

Ρίγη για το μέλλον διεθνώς, ενόψει της συνάντηση ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε 4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,6%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας, την οποία μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η είδηση προκαλεί ρίγη στις αγορές διεθνώς καθώς η παγκόσμια οικονομία τρεκλίζει σε μια παρατεταμένη 7ετή υφεσιακή διαδικασία με διαλείμματα και σκαμπανεβάσματα χωρίς διόδους διεξόδου

Φωτογραφία: Reuters Φωτογραφία: Reuters Η είδηση έπεσε την ώρα που η φετινή σύνοδος κορυφής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (10-12 Οκτ.) δεν πραγματοποιείται σε κλίμα ευφορίας... με ό,τι αυτό σημαίνει για τους -success strory- σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης

Η μείωση της βιομηχαανικής παραγωγής στη Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009 και αποτελεί την τελευταία ένδειξη επιδείνωσης των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας, σημειώνει το πρακτορείο σε δημοσίευμά του. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναφερόταν σε μείωση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,5%.

Η γερμανική οικονομία χάνει δυναμική, καθώς η ιδιαίτερα υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που αποτελεί την κύρια εξαγωγική αγορά της, και οι πολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία βαραίνουν στο κλίμα εμπιστοσύνης.

Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια μειώθηκαν 5,7% τον Αύγουστο (η μεγαλύτερη μείωση από το 2009), σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ ο δείκτης PMI της εταιρείας Markit έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, όπως μετράται από τον δείκτη Ifo, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 1,5 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel (Σπίγκελ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας - σε περίπου 1,5% φέτος και το 2015 από 1,9% και 1,7%, αντίστοιχα.

Κ. Σαρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Ένωση