Ηλεκτρονική Έκδοση

H Ε.Ε ζητά εξηγήσεις για τη νοσοκόμα με Έμπολα

Διευκρινίσεις για το πως κατέληξε να μολυνθεί νοσοκόμα στην Ισπανία με τον ιό του Έμπολα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Υγείας της χώρας καθώς εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στο νοσοκομείο της Μαδρίτης έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ υποτίθεται ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένες και ακριβείς διαδικασίες για την προστασία από τον Έμπολα.

Εκτός από τη νοσοκόμα-η οποία περιέθαλψε τους δύο ιεραποστόλους οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον αιμορραγικό πυρετό και αποβίωσαν-τέθηκε σε καραντίνα και ο σύζυγός της.

Παρά το κρούσμα πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φρεντερίκ Βενσάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην Επιτροπή καθώς το ενδεχόμενο να διαδοθεί ο ιός Έμπολα στην Ευρώπη "παραμένει πολύ απίθανο".

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας με επίκεντρο το ισπανικό κρούσμα και εκτιμάται ότι εάν εντοπιστεί το "κενό ασφάλειας" που οδήγησε τη νοσοκόμα να νοσήσει από  τον Έμπολα θα χρησιμεύσει ως μάθηγμα στις υπόλοιπες χώρες.

Η νοσηλεύτρια εισήχθη σε εξειδικευμένη μονάδα του νοσοκομείου της Αλκορκόν, στη νότια Μαδρίτη, έπειτα από δύο τεστ που βγήκαν θετικά στον ιό Έμπολα. Αισθάνθηκε αδιαθεσία στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν συμβουλεύθηκε γιατρό παρά την Κυριακή, επιστρέφοντας από την άδειά της. Εκτός από το σύζυγό της περίπου τριάντα πρόσωπα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της, παρακολουθούνται τώρα από τις υγειονομικές αρχές.

(Πηγή:BBC, AMΠΕ)
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ισπανία