Ηλεκτρονική Έκδοση

Το μαντρί του Σαμαρά

Τι λέει ο γερμανικός τύπος για τη ψήφο εμπιστοσύνης

Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, η κατάσταση της οικονομίας και η σπουδαία έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta που θα γίνει και στην Αθήνα, είναι τα βασικά θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου, αναφέρει η Deutsche Welle.

Προσεύχεται για τo μέλλον ο Α. Σαμαράς Προσεύχεται για τo μέλλον ο Α. Σαμαράς «Ο Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του Spiegel το οποίο σημειώνει: «Στην Ελλάδα ξεκίνησε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος και η κυβέρνηση ζητά αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει πιθανότατα το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο. Η κυβέρνηση θέλει με αυτό τον τρόπο να αποδυναμώσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Στην παρούσα φάση πάντως και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα συγκέντρωναν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην πορεία της ελληνική οικονομίας και γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει για το 2015 σημαντική οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά 2,9% δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ανεργία αναμένεται να πέσει από το 24,5% στο 22,5% και το δημόσιο χρέος να πέσει από το 175% στο 168% του ΑΕΠ».

Documenta και Κολ

Το πιο εντυπωσιακό θέμα όμως σήμερα που αφορά την Ελλάδα είναι ότι η σημαντικότερη έκθεση τέχνης στον κόσμο που γίνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ θα γίνει το 2017 και στην Αθήνα. Διαβάζουμε στην διαδικτυακή πύλη HNA.de «Η μεγαλύτερη έκπληξη: η ντοκουμέντα, την οποία διευθύνει ο 44χρονος Πολωνός Άνταμ Σίμτσικ θα γίνει ισότιμα στην Αθήνα και στο Κάσελ. Στην Αθήνα θα γίνει τον Απρίλιο και στο Κάσελ τον Ιούνιο του 2017».

Και λίγο παρακάτω σημειώνεται : «Ο τίτλος εργασίας της 14ης Documenta είναι ‘Μαθαίνοντας από την Αθήνα’. Ο στόχος είναι να μάθουμε και να εξετάσουμε πως η αλληλεγγύη και οι μηχανισμοί επιβίωσης βοηθούν στην κρίση.»

Τέλος, μια αναφορά στο νέο βιβλίο που αφορά δηλώσεις του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και το οποίο περιέχει καυστικές αναφορές, μεταξύ άλλων, και για την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Η εφημερίδα Thüringische Landeszeitung γράφει: «Σήμερα ο συγγραφέας Χέριμπερτ Σβαν θα εκδώσει «τα πρωτόκολλα του Κολ». Θα γίνουν σίγουρα μπεστ σέλερ. Είναι ματιές στα παρασκήνια της πολιτικής. Το λυπηρό είναι ότι η τεράστια προσφορά ενός ανθρώπου περιορίζεται τώρα σε ορισμένα οργισμένα αποσπάσματα. Άσχετα με το τι πιστεύει κανείς, κάτι τέτοιο δεν του άξιζε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση