Ηλεκτρονική Έκδοση

Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση

Τρεις Φινλανδοί και τέσσερις Βρετανοί

Φέρονται ως πιθανοί συνεργάτες των ισλαμιστών και συγκεκριμένα του «Ισλαμικού Κράτους».

Τρεις Φινλανδοί συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στο Ελσίνκι καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος τους ότι διέπραξαν εγκλήματα «τρομοκρατικής» φύσης και ότι εντάχθηκαν τις τάξεις μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η υπόθεση αυτή συνδέεται με τη σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε. 

Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. «Θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη δραστηριότητα ένοπλης ομάδας στο εξωτερικό και σε εγκλήματα τρομοκρατικής φύσης», ανέφερε πάντως η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών σε μια ανακοίνωσή της.

Η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι μουσουλμάνοι υπήκοοί τους ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στις δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία και κατόπιν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι εγκαθιδρύει ένα «χαλιφάτο» στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει.

Τις τελευταίες ημέρες προελαύνει και εντείνει την προσπάθειά του να καταλάβει την κουρδική πόλη Κομπάνι στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας παρά τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, ένας 19χρονος από το Ιλινόι των ΗΠΑ προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου του Σικάγο αντιμετωπίζοντας ποινικές διώξεις για απόπειρα υποστήριξης ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο νεαρός συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο'Χέιρ, από όπου σκόπευε να αναχωρήσει για την Τουρκία, με τελικό προορισμό τη Συρία, όπου σχεδίαζε να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Εξάλλου σήμερα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας SO15 συνέλαβε τέσσερις άνδρες σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με την «διάπραξη, την προετοιμασία ή την υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών». Οι τέσσερις άνδρες αυτοί, 20 (οι δύο) και 21 ετών (οι υπόλοιποι δύο), συνελήφθησαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στο Λονδίνο, «στο πλαίσιο μιας έρευνας για την ισλαμιστική τρομοκρατία», διευκρίνισε η βρετανική αστυνομία.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν γίνει ήδη «103 συλλήψεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία στη Συρία», ενώ φέτος έχει ανακληθεί η ισχύς των διαβατηρίων 25 προσώπων με βρετανική υπηκοότητα ώστε να εμποδιστεί η μετάβασή τους στη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή