Ηλεκτρονική Έκδοση

Εμπλοκή στις 100 δόσεις

Όλα ανοιχτά για κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τελευταία ενημέρωση:

Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι αποχωρούν από την Αθήνα. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για μεγαλοοφειλέτες και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων. «Οι συνομιλίες ήταν χρήσιμες» σχολίασε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας. Η πλήρης αποστολή της τρόικας επιστρέφει στην Αθήνα το Νοέμβριο.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα ζητά να εξαιρεθούν οι 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις-που έχουν και τα μεγαλύτερα χρέη- από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να μην καθυστερήσει ο νόμος. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες διότι πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν "λύσεις- πακέτο". Έτσι είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και τελικά να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι εκτιμήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι τελικώς θα υπάρξουν δύο νομοθετήματα, ωστόσο οι ρυθμίσεις θα "πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη" όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Οι επαφές κυβέρνησης-τρόικας θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες εκ του μακρόθεν ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στο εύρος των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το κούρεμα προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά θα κατατεθούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και σε δεύτερο χρόνο θα κατατεθούν προς ψήφιση οι ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τα "κόκκινα" δάνεια.

Χρήσιμες χαρακτήρισε τις συζητήσεις επί των δημοσιονομικών θεμάτων που διεξήχθησαν στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Γιούρκι Κατάινεν, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αξιολόγησης της τρόικας. Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ πρόσθεσε πως υπήρξε πρόοδος όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της απασχόλησης, που προβλέπονται από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων επιστρέφουν τώρα στις έδρες τους και μια πλήρης αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Νοέμβριο για συνέχιση των συζητήσεων.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Ανάπτυξης
Μνημόνιο
Τρόικα