Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ «ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ» ΣΕΝΑΡΙΑ

«Ετοιμάστε ψηφοδέλτια για το 2015»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβάται εκλογικό αιφνιδιασμό με πρωτοβουλία Σαμαρά και προσπαθεί να τον αποτρέψει

Παραμονές της τριήμερης διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο, όπως είχε ανακοινωθεί, να μπουν τέλος στα «ανεύθυνα» και «επιπόλαια» σενάρια για πρόωρες εκλογές και επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προβαίνει σε μια αινιγματική δήλωση που πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Τι να κάνουμε; Οι συγκυρίες...» «Τι να κάνουμε; Οι συγκυρίες...» Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Τρίτη το μεσημέρι, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών των πολιτικών κινήσεων που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ολα κρίνονται στην πολιτική ουσία. Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015».

Επίσημα αφήνεται να εννοηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται για προεκλογική ετοιμότητα που συνδέεται με τυχόν αδυναμία εξεύρεσης των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερμηνείες

Ωστόσο το timing που επέλεξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να προβεί σε αυτή τη δήλωση, όταν μάλιστα πρόκειται για τη στιγμή που υποτίθεται ότι μαζί με τον πρωθυπουργό πήραν την πρωτοβουλία να καθαρίσουν το πολιτικό τοπίο και να κλείσουν την εκλογολογία μέχρι και τον Μάρτιο, οδηγεί και σε άλλες ερμηνείες που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης απλώς «αγοράζει» ελάχιστο πολιτικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η δήλωση αυτή, που θέτει το ΠΑΣΟΚ σε προεκλογική εγρήγορση, ουσιαστικά αναιρεί τα περί ξεκαθαρίσματος του πολιτικού τοπίου και φρένου στην εκλογολογία και προεδρολογία.

Για τους καλά γνωρίζοντες τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια συζήτηση σε κύκλους βουλευτών και στελεχών του κόμματος, στην οποία εκφράζονται φόβοι τους οποίους έχει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι, δηλαδή, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να προχωρήσει παρά τη θέληση του ΠΑΣΟΚ σε εκλογικό αιφνιδιασμό ακόμα και πριν από τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε πέντε μέρες

Αλλωστε οι ίδιες οι εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο, παρά τη ρητορική και του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν ευνοούν τα σχέδια της κυβέρνησης για «πολιτική σταθερότητα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε αυτή τη δήλωση τη στιγμή που κατατίθεται ένας προϋπολογισμός, ο οποίος επί της ουσίας είναι υπό αίρεση από την τρόικα, ενώ μετέωρο είναι και το θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο οι αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών, ότι «πέντε χρόνια προσπάθειας και σκληρών θυσιών μπορούν να καταστραφούν σε πέντε μέρες. Αρκούν πέντε μέρες για να οδηγηθούμε στο σημείο το οποίο ήμασταν το 2009», θα μπορούσαν να εκφράζουν και μια έκκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά να μην προκαλέσει πρόωρες εκλογές με πρωτοβουλία του.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε και τα πολιτικά διλήμματα με τα οποία θα πορευτεί η κυβέρνηση και φυσικά το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, είτε γίνουν εκλογές είτε όχι. «Υπάρχει ένα πολύ καθαρό δίλημμα», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο συνέδριο των Ελλήνων Επιχειρηματιών και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, οι δυνάμεις της ευθύνης, εμφανιζόμαστε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου με αρχή, μέση και τέλος, που θέλουμε να μετατραπεί και θα μετατραπεί πριν από την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, σε συμφωνία εξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ιδέες, αντιφάσεις, αβεβαιότητες, ανευθυνότητες».

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στις αντιπροσωπείες των πολιτικών κινήσεων που θα συγκροτήσουν τη Δημοκρατική Παράταξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλαίσιο «αλήθειας και υπευθυνότητας», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή στο παρελθόν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ