Έντυπη Έκδοση

Θα χαλαρώσει το σχοινί στον Σαμαρά, πιστεύουν οι ξένοι

Φοροελαφρύνσεις έπειτα από 4 χρόνια λιτότητας «προσφέρει» η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της δημοτικότητάς της και αποφυγής των πρόωρων εκλογών, ενώ οι δανειστές της επιμένουν να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, σημειώνουν σε ανταποκρίσεις τους οι «New York Times» και το πρακτορείο Bloomberg.

Οπως σημειώνουν οι «New York Times», η προσπάθεια της Ελλάδας να χαλαρώσει τη λιτότητα έρχεται σε μια περίοδο όπου Ιταλία και Γαλλία είναι αντιμέτωπες με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει η Γερμανία. Ωστόσο, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας απαιτεί την έγκριση των δανειστών. Αναλυτές κάνουν λόγο για αισιόδοξο προσχέδιο προϋπολογισμού από την Ελλάδα, το οποίο πιθανότατα θα αναθεωρηθεί από την τρόικα, σημειώνουν οι «ΝΥΤ», κάνοντας λόγο για πιθανή διόγκωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μπορεί να... αναγκάσει τους δανειστές σε υποχωρήσεις, κυρίως στο μέτωπο της περικοπής φόρων. «Είναι δύσκολο η τρόικα να υποχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες ακόμα καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει κάπως να... χαλαρώσει το σχοινί στον Σαμαρά», σχολίασε ο Μουτάμπα Ραχμάν, διευθυντής στην Eurasia Group, αναφερόμενος κυρίως στις αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό. «Είναι ευκολότερο για τους δανειστές να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κοινή αίσθηση πως κινείται προς το κέντρο» τόνισε ο ίδιος.

Για το ίδιο θέμα το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ανώνυμη δήλωση Ελλήνων αξιωματούχων ότι οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν πως η χώρα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε δανειακούς πόρους για το 2015, ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή ενός σχεδόν ισορροπημένου προϋπολογισμού για πρώτη φορά επί δεκαετίες. Και αυτό, γιατί, όπως τονίζεται, τα βελτιωμένα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν έχουν πείσει τους εταίρους εντός Ευρωζώνης να αποδεχθούν το σχέδιο του Ελληνα πρωθυπουργού για σίγουρη έξοδο από το δάνειο στα τέλη του 2014.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει το Bloomberg, έχει δηλώσει ότι, εάν κριθεί αναγκαίο, η χώρα του μπορεί να αποποιηθεί μέρος του δανείου από το ΔΝΤ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες αξιωματούχους, οι πιστωτές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να διατηρήσουν κάποιας μορφής εχέγγυα σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά χειροτερέψουν, και η επικρατούσα άποψη μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές παραμένει ευάλωτη. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ξένος τύπος
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική