Έντυπη Έκδοση

ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ - ΤΑΜΕΙΑ

Σε δόσεις η έγκριση για τις δόσεις

«Σκαλώνει», χωρίς να απορρίπτεται από τους εκπροσώπους των δανειστών μας, η πρόταση της κυβέρνησης για 100 δόσεις για χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τροϊκανοί ζήτησαν «περισσότερες εγγυήσεις» και αξιολόγηση στην πρόταση της κυβέρνησης, για την οποία θα πάρουν θέση το επόμενο διάστημα.

Σίριαλ θα γίνουν οι 100 δόσεις, τώρα που έφυγε η τρόικα... Σίριαλ θα γίνουν οι 100 δόσεις, τώρα που έφυγε η τρόικα... Το μεγαλύτερο μέρος της πρότασης επεξεργάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Γ. Κουτρουμάνης και Χ. Πρωτόπαπας και αφορά σε χρέη μέχρι 15.000 ευρώ έκπτωση 90% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, όπως είχε γράψει η «Ε» την περασμένη Παρασκευή, μέχρι 24 δόσεις 72% και από κει και πάνω όσο αυξάνονται οι δόσεις κλιμακωτή έκπτωση, αλλά με ετήσιο επιτόκιο 4,5%, αντί του 8,1% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δάνεια

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν θέμα για τα μεγαλύτερα δάνεια, όπου ζήτησαν αξιολόγηση της δυνατότητας του οφειλέτη να μπει σε ευνοϊκή ρύθμιση.

Πάντως, σε διαδικτυακή δημοσκόπηση οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ στην πλειονότητά τους (ένας στους δύο) ζητούν περισσότερες δόσεις, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμα και τις 100.

Οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που μαζί με αυτά μπορεί να φτάνουν και τα 20 δισ. ευρώ.

Τα Ταμεία με το σοβαρότερο πρόβλημα είναι δύο: ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, καθώς και στα δύο αυτά Ταμεία έχει καταγραφεί ότι 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών, λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχει οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών έχουν ξεπεράσει αισίως τα 80.000, παρά τη «σιωπηρή», όπως αποκάλυψε η «Ε», οδηγία Βρούτση να «μην πειραχθούν» όσοι έχουν χρέη μέχρι και 20.000 ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο, και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 500.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ το μήνα.

Η τρόικα έφυγε -μέχρι να ξανάρθει-, η αξιολόγηση περιμένει

Χωρίς να έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα που περιλαμβάνει η αξιολόγηση αναχώρησαν από την Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας. Πλέον, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο δεύτερο γύρο της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση των τραπεζικών stress tests στις 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως και το τελευταίο ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον Γκίκα Χαρδούβελη, χθες στο υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές δεν έδειξαν καμία διάθεση να κλείσουν τα φλέγοντα ζητήματα, μεταθέτοντας τις τελικές αποφάσεις για αργότερα.

Μιλώντας συνολικά για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της αξιολόγησης της τρόικας, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «το ταξίδι είχε καλά αποτελέσματα, συγκλίναμε σε πολλά. Για παράδειγμα, κλείσαμε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος επιταχύνει τη Δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε ότι «κερδίσαμε οι πλειστηριασμοί να γίνονται από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει συναλλαγή, να πάμε στο 1/2 της τιμής. Αν ο πλειστηριασμός δεν έχει αποτέλεσμα, μετά θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη».

Οι αντικειμενικές

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια μείωση, διευκρινίζοντας ότι «επεξεργαζόμαστε τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το 2017». Οπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι «αυτή την εποχή δεν υπάρχουν εμπορικές αξίες στην αγορά ακινήτων».

Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τρόικα δεν είπε ότι το αποδέχεται, ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο. «Μέχρι το Νοέμβριο θα έχουμε καταλήξει. Η τρόικα δεν μπήκε καθόλου σε νούμερα του προϋπολογισμού», είπε.

Οσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι δεν γυρνάς πίσω, ότι είσαι αξιόπιστος και προχωράς στις μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, με έκθεσή του το ΔΝΤ δείχνει σε γενικές γραμμές να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα μεγέθη της ελληνικής Οικονομίας, βλέποντας επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, με ρυθμό 0,6% φέτος και επιτάχυνση στο 2,9% το 2015, ενώ κάνει λόγο για αποπληθωρισμό 0,8% φέτος και αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,3% το 2015.

Ωστόσο, το Ταμείο εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς ναι μεν βλέπει σταδιακή υποχώρησή της από το 25,8% φέτος, αλλά στο 23,8% το 2015 και όχι στο 22,5%, όπως είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΨΑΧΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ

Μνημόνιο με ψευδώνυμο

Την επιχείρηση «επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο» ξεκινά η κυβέρνηση, καθώς η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα τής επιτρέπει να σταματήσει για λίγο καιρό την οικονομική διαπραγμάτευση και να επικεντρωθεί στην πολιτική.

Το σήμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης το έδωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης με τους ελεγκτές, είπε ότι «το θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο δεν το συζητούμε με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς η συζήτηση μαζί τους αφορά μόνο την αξιολόγηση».

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την πιο ανώδυνη λύση σχετικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο ότι είναι αδύνατο να αποφύγει την ύπαρξη ενός νέου προγράμματος με το οποίο θα παραμείνει δεσμευμένη να υλοποιεί τους στόχους που έχει θέσει το Μνημόνιο.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «πρωτόλεια» συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης προβλέπει την ύπαρξη ενός νέου προγράμματος, με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα παραμένει δεσμευμένη απέναντι στους δανειστές, ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει «τις παροχές» του Μνημονίου και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μέγεθος του νέου προγράμματος, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» ασφαλείας, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όταν ολοκλήρωσε το δικό της Μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί να εντοπίσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας πέραν των δανείων της τρόικας, ώστε να πείσει τους δανειστές ότι δεν έχει ανάγκη σύναψης ενός ακόμα δανείου.

Αυτή η προσπάθεια έχει στόχο να περιορίσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, σχετικά με τη νέα συμφωνία που θα υπογραφεί με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι να εγγυηθούν στο ΔΝΤ τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να αποχωρήσει πριν της ώρας του το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους επικοινωνιακού τύπου λεονταρισμούς περί του «τέλους του Μνημονίου» και της απεξάρτησης της Ελλάδας από την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα φειδωλός σχετικά με το χαρακτήρα που θα έχει η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας χθες σε επιχειρηματικό συνέδριο, έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες λέγοντας ότι «οι επαφές μου με τους Ευρωπαίους εταίρους με έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και γι' αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτονόητα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της αξιολόγησης του προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας, επόμενη στάση για τον υπουργό Οικονομικών είναι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή στις 12.15 ώρα Ουάσιγκτον (19.15 ώρα Ελλάδος) με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, όπως η διευθέτηση του χρέους, η εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας και η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Εμειναν για να μπλοκάρουν τα «κόκκινα» δάνεια