Έντυπη Έκδοση

Η τρόικα έφυγε -μέχρι να ξανάρθει-, η αξιολόγηση περιμένει

Χωρίς να έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα που περιλαμβάνει η αξιολόγηση αναχώρησαν από την Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας. Πλέον, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο δεύτερο γύρο της αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση των τραπεζικών stress tests στις 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως και το τελευταίο ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον Γκίκα Χαρδούβελη, χθες στο υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές δεν έδειξαν καμία διάθεση να κλείσουν τα φλέγοντα ζητήματα, μεταθέτοντας τις τελικές αποφάσεις για αργότερα.

Μιλώντας συνολικά για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της αξιολόγησης της τρόικας, κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «το ταξίδι είχε καλά αποτελέσματα, συγκλίναμε σε πολλά. Για παράδειγμα, κλείσαμε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος επιταχύνει τη Δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε ότι «κερδίσαμε οι πλειστηριασμοί να γίνονται από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει συναλλαγή, να πάμε στο 1/2 της τιμής. Αν ο πλειστηριασμός δεν έχει αποτέλεσμα, μετά θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη».

Οι αντικειμενικές

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, ο ίδιος αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια μείωση, διευκρινίζοντας ότι «επεξεργαζόμαστε τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από το 2017». Οπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι «αυτή την εποχή δεν υπάρχουν εμπορικές αξίες στην αγορά ακινήτων».

Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τρόικα δεν είπε ότι το αποδέχεται, ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πολύ κοντά στο 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο. «Μέχρι το Νοέμβριο θα έχουμε καταλήξει. Η τρόικα δεν μπήκε καθόλου σε νούμερα του προϋπολογισμού», είπε.

Οσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι δεν γυρνάς πίσω, ότι είσαι αξιόπιστος και προχωράς στις μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, με έκθεσή του το ΔΝΤ δείχνει σε γενικές γραμμές να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα μεγέθη της ελληνικής Οικονομίας, βλέποντας επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, με ρυθμό 0,6% φέτος και επιτάχυνση στο 2,9% το 2015, ενώ κάνει λόγο για αποπληθωρισμό 0,8% φέτος και αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,3% το 2015.

Ωστόσο, το Ταμείο εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξο στο μέτωπο της ανεργίας, καθώς ναι μεν βλέπει σταδιακή υποχώρησή της από το 25,8% φέτος, αλλά στο 23,8% το 2015 και όχι στο 22,5%, όπως είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
Σε δόσεις η έγκριση για τις δόσεις