Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΨΑΧΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ

Μνημόνιο με ψευδώνυμο

Την επιχείρηση «επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο» ξεκινά η κυβέρνηση, καθώς η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα τής επιτρέπει να σταματήσει για λίγο καιρό την οικονομική διαπραγμάτευση και να επικεντρωθεί στην πολιτική.

Το σήμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης το έδωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνάντησης με τους ελεγκτές, είπε ότι «το θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο δεν το συζητούμε με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς η συζήτηση μαζί τους αφορά μόνο την αξιολόγηση».

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την πιο ανώδυνη λύση σχετικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο ότι είναι αδύνατο να αποφύγει την ύπαρξη ενός νέου προγράμματος με το οποίο θα παραμείνει δεσμευμένη να υλοποιεί τους στόχους που έχει θέσει το Μνημόνιο.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η «πρωτόλεια» συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης προβλέπει την ύπαρξη ενός νέου προγράμματος, με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα παραμένει δεσμευμένη απέναντι στους δανειστές, ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει «τις παροχές» του Μνημονίου και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μέγεθος του νέου προγράμματος, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» ασφαλείας, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όταν ολοκλήρωσε το δικό της Μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί να εντοπίσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας πέραν των δανείων της τρόικας, ώστε να πείσει τους δανειστές ότι δεν έχει ανάγκη σύναψης ενός ακόμα δανείου.

Αυτή η προσπάθεια έχει στόχο να περιορίσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, σχετικά με τη νέα συμφωνία που θα υπογραφεί με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι να εγγυηθούν στο ΔΝΤ τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να αποχωρήσει πριν της ώρας του το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τους επικοινωνιακού τύπου λεονταρισμούς περί του «τέλους του Μνημονίου» και της απεξάρτησης της Ελλάδας από την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα φειδωλός σχετικά με το χαρακτήρα που θα έχει η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας χθες σε επιχειρηματικό συνέδριο, έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες λέγοντας ότι «οι επαφές μου με τους Ευρωπαίους εταίρους με έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και γι' αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτονόητα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της αξιολόγησης του προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικας, επόμενη στάση για τον υπουργό Οικονομικών είναι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή στις 12.15 ώρα Ουάσιγκτον (19.15 ώρα Ελλάδος) με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, όπως η διευθέτηση του χρέους, η εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας και η επόμενη μέρα μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του έτους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Κύριο θέμα
Σε δόσεις η έγκριση για τις δόσεις