Έντυπη Έκδοση

Αντ' αυτού, ο Βορίδης στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Εν μέσω προετοιμασιών για τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ την Κυριακή

Η προετοιμασία εν όψει της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Κυριακή βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής νέας σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με Βορίδη και Γεωργιάδη, για να 'χουν την υγειά τους Με Βορίδη και Γεωργιάδη, για να 'χουν την υγειά τους Από τη συζήτηση στην Ουάσιγκτον άλλωστε θα εξαρτηθεί και το τελικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και το αποτέλεσμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και η εκπλήρωση ή μη της ελληνικής επιθυμίας για πρόωρη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ζήτημα άλλωστε αλληλένδετο με τη διευθέτηση του πρώτου. Προϋπόθεση όμως είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα, με τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελούν το μεγάλο αγκάθι της πρώτης φάσης της αξιολόγησης.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν παρόντες όχι μόνο ο κ. Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας -ο οποίος θα συνοδεύσει τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον μαζί με τον Στέλιο Παπαδόπουλο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους- και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Λαζαρίδης έφυγαν μάλιστα μαζί από το Μαξίμου χωρίς δηλώσεις για το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα, την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν ουσιαστικά απορρίψει το σχέδιο Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Σφίγγα» και ο κ. Βενιζέλος, οι δηλώσεις του οποίου νωρίτερα περί εκλογικής ετοιμότητας για το 2015 είχαν προκαλέσει αίσθηση.

Αντιδράσεις

Το γεγονός πάντως ότι τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα ανοίξει σήμερα απουσία του πρωθυπουργού ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και όχι για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία θέλει να κινηθεί το Μαξίμου. Προκειμένου να διασκεδαστούν κάπως οι εντυπώσεις από την επιλογή του ακραία δεξιού κ. Βορίδη, ανακοινώθηκε πως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα είναι ο Τάσος Νεράντζης, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο δεύτερος πάντως στο μεταξύ έγραφε στο twitter ότι εκείνος θα ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην ψήφο εμπιστοσύνης. Φαίνεται πως ο κ. Γεωργιάδης, που έσπευσε να διασκεδάσει εντυπώσεις με νέο σχόλιο, δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Μαξίμου να «παίξει» σε αυτή τη συζήτηση με τον επίσης προερχόμενο από το ΛΑΟΣ κ. Βορίδη.

Την αξιοποίηση Βορίδη δεν άφησε ασχολίαστη η αξιωματική αντιπολίτευση (ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε προσβλητική την απουσία του πρωθυπουργού και «ακροδεξιό κέρας της κυβέρνησης» τον υπουργό Υγείας, με τη Σοφία Βούλτεψη να απαντά ειρωνικά πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει το μάθημά του από τον πρωθυπουργό μέσα στη Βουλή»), ενώ στο ΠΑΣΟΚ ετέθη το ερώτημα γιατί να μην ανοίξει τη συζήτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στα εσωκομματικά σχόλια με το επιχείρημα ότι θέλει να μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καταθέσει το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής λίγο πριν από την ψηφοφορία, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα αναμένεται η παρέμβαση του κ. Χαρδούβελη.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζονται στελέχη και βουλευτές του σε τηλεοπτικά πάνελ μαζί με τον κ. Γεωργιάδη, προκάλεσε εν τω μεταξύ την αντίδραση της Ν.Δ. Η Συγγρού κατήγγειλε με ανακοίνωση απόπειρα... φίμωσης των γαλάζιων βουλευτών, ξεχνώντας την παραίτηση Μακρυδημήτρη - Μορώνη με αφορμή την κάλυψη της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και αποδεικνύοντας ότι στόχος του Μαξίμου είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια συσπείρωσης των νεοδημοκρατών με οξείς τόνους και πόλωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Κομισιόν
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Ξεκίνησε η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση