Έντυπη Έκδοση

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

Στο ψυγείο οι διαπραγματεύσεις

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κύπρο, λόγω της τουρκικής πρόκλησης, με τη δέσμευση θαλάσσιου χώρου στην κυπριακή ΑΟΖ, για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Barbaros».

Χθες συγκλήθηκε εκτάκτως το συμβούλιο αρχηγών κομμάτων υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αποφάσισε ως πρώτο μέτρο αντίδρασης τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζονται οι συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ερογλου αλλά και οι επαφές των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Μαυρογιάννη και Οζερσάι.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και άλλα μέτρα αντίδρασης, τα οποία θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζεται η εφαρμογή τους. Ενα εξ αυτών είναι το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην έγκριση της έκθεσης της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η επιδίωξη συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να ζητηθεί η παρέμβαση της Ρωσίας προς την Τουρκία. Παράλληλα ενημερώνονται ξένες κυβερνήσεις και η Ε.Ε., η οποία καλείται να στηρίξει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ

Θα κάνουμε καιρό να δούμε ξανά τέτοια χειραψία, αν συνεχιστεί  η ίδια στάση της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ Θα κάνουμε καιρό να δούμε ξανά τέτοια χειραψία, αν συνεχιστεί η ίδια στάση της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ Μέχρι στιγμής αντίδραση υπήρξε μόνο από τις ΗΠΑ, με δήλωση της εκπροσώπου του State Department Τζένιφερ Πσάκι, η οποία επιβεβαίωσε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της αλλά και για την ανάγκη ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου του νησιού, στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ικανοποιεί τη Λευκωσία, η οποία όμως θα ανέμενε πιο ισχυρή υποστήριξη.

Για τις ενέργειες της Λευκωσίας είναι ενήμερη η Αθήνα και ο ΟΗΕ. Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ η αυριανή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ερογλου ακυρώθηκε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου χαρακτήρισε ως «λάθος» την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Σε γραπτή δήλωση ισχυρίζεται ότι «η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

«Μονόδρομος»

Ο Ντερβίς Ερογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι «δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών». Ο κ. Ερογλου αναφέρει ότι ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Σεπτέμβριο, να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υπεύθυνη για τις εξελίξεις, καθώς αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις αυτές.

Ο Κύπριος πρόεδρος με γραπτή δήλωση απάντησε στον Ντερβίς Ερογλου αποδίδοντας στη στάση του προεκλογικά κίνητρα, καθώς σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει λύπη γιατί αναγκάστηκε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, αλλά τονίζει πως η προκλητική στάση της Τουρκίας δεν του άφηνε άλλη επιλογή.

Αναφέρει ακόμα ότι είναι προσηλωμένος στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και για αυτό είχε προτείνει την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αντί αυτού η Τουρκία στέλνει πλοία στα νότια παράλια της Κύπρου και προχωρεί σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος πρόεδρος ξεκαθαρίζει πως «ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε, ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες».

Η Λευκωσία εκτιμά πως η Τουρκία επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε προκλήσεις στην Κύπρο αισθανόμενη πως είναι αναβαθμισμένη λόγω του ρόλου που μπορεί να παίξει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. Ως εκ τούτου αναμένει πως οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις στην Αγκυρα, καθώς αυτή τη στιγμή θα ήθελαν τη συνεργασία της Τουρκίας. Οσο για τις απειλές για έναρξη γεωτρήσεων στα νότια θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, η Λευκωσία τις θεωρεί άνευ περιεχομένου, καθώς μια τέτοια ενέργεια απαιτεί τη σύμπραξη ξένων εταιρειών, οι οποίες δεν θα ήταν διατεθειμένες να διαθέσουν τεράστια ποσά για να κάνουν έρευνες για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

**

Τη λύπη του εκφράζει το βρετανικό υπ. Εξωτερικών

Τη λύπη του για ενέργειες ή δηλώσεις που δημιουργούν κίνδυνο εντάσεων, όπως η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα επαναβεβαιώνεται πως το Λονδίνο αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της αξιοποίησης των ορυκτών αποθεμάτων στην ΑΟΖ της.

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ορυκτά αποθέματα στην ΑΟΖ της και παραμένει θέση μας πως τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο.

Λυπούμαστε που πρόσφατα περιστατικά, όπως η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου, έχουν δημιουργήσει κίνδυνο για πρόκληση εντάσεων. Καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις».

Και πρόσθεσε πως «αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής λύσης. Επομένως ελπίζουμε πως οι συνομιλίες για λύση μπορούν να προχωρήσουν επιτυχώς. Υπάρχει μια ευκαιρία για την Τουρκία να συνεχίσει να επιδεικνύει το θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην υποστήριξη των προοπτικών για λύση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΟΖ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Τουρκία
Κύπρος
Κυπριακό
Για το ίδιο θέμα
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα