Έντυπη Έκδοση

ΘΕΤΙΚΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ ΙΕΡΕΑ

Πανικός στην Ισπανία από το πρώτο κρούσμα Εμπολα

«Πανικός» είναι η μόνη λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει τη ροή της χθεσινής ειδησεογραφίας στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης που ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ότι η Ισπανίδα νοσοκόμα βρέθηκε τελικά θετική στον ιό του Εμπολα.

Και αστυνομικοί έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η νοσοκόμα Και αστυνομικοί έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η νοσοκόμα Φωτιά πήραν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου, αν μη τι άλλο, οι Ισπανοί πολίτες σχολίασαν την είδηση ανεβάζοντας φωτογραφίες επεξεργασμένες στο Photoshop με την υπουργό Υγείας, Ανα Μάτο, μεταμφιεσμένη με κάσκα αστροναύτη, και με επεξηγηματικές λεζάντες σε... ανάλογο ύφος.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών για την ασφάλεια των πολιτών.

Η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που φρόντιζε τον Ισπανό ιερέα, Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε από τον Εμπολα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την επομένη του θανάτου του, η γυναίκα έφυγε για διακοπές και λίγες μέρες μετά αισθάνθηκε αδιαθεσία. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου μετά τη μετάδοση του ιού Εμπολα από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη και για την πρώτη ασθενή στην οποία εκδηλώθηκε ο ιός Εμπολα εκτός Αφρικής.

Μετά το πρώτο κρούσμα, οι αρχές της χώρας έχουν απομονώσει έναν άνδρα που ταξίδεψε από τη Νιγηρία στην Ισπανία και μια ακόμη νοσοκόμα που έχει παρουσιάσει μερικά συμπτώματα της νόσου. Υπό επιτήρηση έχουν τεθεί επίσης 22 ακόμα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή η νοσοκόμα στο νοσοκομείο Αλκορκόν (Μαδρίτη) καθώς και 30 ακόμη άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου Carlos ΙΙΙ.

Ηδη η νοσοκόμα του ιερέα, η οποία έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο La Paz-Carlos ΙΙΙ της Μαδρίτης, δέχεται θεραπεία με αντισώματα η λήψη των οποίων έγινε από άτομα που ενώ μολύνθηκαν δεν νόσησαν, όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος της νοσοκομειακής μονάδας, Ραφαέλ-Πέρεθ-Σανταμαρία, σε συνέντευξη Τύπου. Ο υπεύθυνος του ιατρικού κέντρου δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του δότη.

Στην Ιταλία, ο επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, δρ. Ρέτσα, σχολίασε ότι στην περίπτωση της Ισπανίδας νοσοκόμας έγινε ένα λάθος, και με τον Εμπολα τα λάθη πληρώνονται. «Εχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν έρθει στην Ευρώπη, και πάντα το σύστημα ατομικής προστασίας λειτούργησε. Η διαδικασία προσέγγισης αυτών των ανθρώπων είναι λεπτομερής και σύνθετη. Δεν χρειάζεται μόνο η κατάλληλη αμφίεση, αλλά και μέτρα προστασίας στη φάση της αρωγής. Απαιτείται επίσης πολύς χρόνος στη συνέχεια για την απομάκρυνση των ρούχων. Αν όλα αυτά γίνουν όπως πρέπει, δεν υπάρχουν κίνδυνοι».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε στο μεταξύ «διευκρινίσεις» από την Ισπανία για να εντοπίσει τη ρωγμή στο σύστημα υγείας της που επέτρεψε να μολυνθεί από τον ιό του Εμπολα η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Μαδρίτης.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, Europapress)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ισπανία