Έντυπη Έκδοση

Νόμπελ Φυσικής σε τρεις, για τα γαλάζια LED

Ακολουθώντας το πνεύμα του ίδιου του Αλφρεντ Νόμπελ, που ήθελε να βραβεύονται εφευρέσεις οι οποίες πρωτίστως ωφελούν τους ανθρώπους, το φετινό Νόμπελ Φυσικής τοποθετήθηκε στα χέρια τριών Ιαπώνων ερευνητών για το γαλάζιο LED - ανακάλυψη που χαρακτηρίζεται «επαναστατική» και δίνει υποσχέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής πάνω από 1,5 δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο, που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακά ηλεκτρικά δίκτυα.

Επίδειξη των γαλάζιων led από τον ήδη νομπελίστα Σούχι Νακαμούρα Επίδειξη των γαλάζιων led από τον ήδη νομπελίστα Σούχι Νακαμούρα Ο Ισάμου Ακασάκι και ο Χιρόσι Αμάνο του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια και ο Σούχι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα χάρισαν στους ανθρώπους τις διόδους εκπομπής φωτός (LED) - μια νέα πηγή φωτός «αποδοτική από ενεργειακή άποψη και φιλική για το περιβάλλον» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στην ανακοίνωσή της.

Τονίζοντας ότι οι τρεις επιστήμονες «πέτυχαν εκεί όπου άλλοι είχαν αποτύχει», μέλη της επιτροπής των Νόμπελ εξηγούν ότι με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ' ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός. Γιατί καθώς περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για λόγους φωτισμού, οι LED συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων της Γης καθώς μπορούν να στηριχθούν με «φθηνή τοπική ηλιακή ενέργεια».

Ο 85χρονος Ακασάκι, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον 54χρονο Αμάνο στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (ΗΠΑ), εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.

«Είναι απίστευτο» δήλωσε ο Νακαμούρα όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Τον ξύπνησαν στις 3 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στην Καλιφόρνια και μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Χιρόσι Αμάνο, ο οποίος βρισκόταν εν πτήσει από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.

Οι τρεις ερευνητές θα λάβουν το Νόμπελ Φυσικής σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη και θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο -8 εκατ. σουηδικές κορόνες (880.000 ευρώ)- που το συνοδεύει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία/Απονομές
Βραβεία Νόμπελ
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες