Έντυπη Έκδοση

Στο Παρίσι εκδικάζεται η έφεση του Κάρλος

Νέα δικαστική περιπέτεια ξεκίνησε για τον διαβόητο «Κάρλος το τσακάλι», ο οποίος δικάζεται από το εφετείο κακουργημάτων του Παρισιού για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία μεταξύ 1982-83, που στοίχισαν τη ζωή σε 11 ανθρώπους.

Ο περίφημος αρχιτρομοκράτης, επαναστάτης κατά τον ίδιο, που για περισσότερα από 20 χρόνια ήταν ο πονοκέφαλος των διεθνών διωκτικών αρχών εκτίει ισόβια κάθειρξη από το 1997 για το φόνο τριών ανδρών το 1975 στο Παρίσι, μετά τη σύλληψή του στο Σουδάν, το 1994.

Οταν το 2011 η γαλλική δικαιοσύνη τον έκρινε και πάλι ένοχο για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές ασκώντας έφεση. Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων που διήρκεσε η πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία, ο Κάρλος είχε αρνηθεί την ανάμειξή του στις επιθέσεις, τονίζοντας ότι είναι «επαγγελματίας επαναστάτης» και ότι η «μάχη» του σκότωσε «1.500 ώς 2.000» ανθρώπους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κίνητρο της εκστρατείας επιθέσεων το1982-1983, στις οποίες ο Κάρλος κατηγορείται για συνέργεια, ήταν η απελευθέρωση της Γερμανίδας συντρόφου του, Μαγκνταλένα Κοπ, και του Ελβετού Μπρουνό Μπρεγκέ, μέλους της οργάνωσής του.

Η Κοπ και ο Μπρεγκέ είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 1982 στο Παρίσι με όπλα και εκρηκτικά. Μερικές ημέρες αργότερα, μια επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών απαιτούσε την απελευθέρωσή τους «μέσα σε προθεσμία 30 ημερών», ένα τελεσίγραφο που συνδυαζόταν με «πολεμικές απειλές» εναντίον της Γαλλίας. Τα ψηφιακά αποτυπώματα του Κάρλος είχαν αναγνωριστεί στο έγγραφο.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου ενώ ο Κάρλος κατηγόρησε για «σαμποτάζ» της υπερασπιστικής ομάδας του την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που αρνήθηκε να αναλάβει τα έξοδά της.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ - BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Δικαιοσύνη
Γαλλία