Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Της μόδας η ψήφος εμπιστοσύνης

Παρά τις αντιθέσεις και το ανοιχτό μέτωπο ακόμη και μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνέδεσε τελικά την έγκριση του νόμου για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας ότι δεν φοβάται ενέδρες από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

«Η λιτότητα φέρνει φτώχεια». Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νάπολη, «υποδεχόμενοι» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει στην ιταλική πόλη «Η λιτότητα φέρνει φτώχεια». Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νάπολη, «υποδεχόμενοι» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζει στην ιταλική πόλη Διαπίστωσε ταυτόχρονα «σημεία επαφής με τα συνδικάτα» της χώρας, παρά το ότι η προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου απεργιακή κινητοποίηση δεν έχει ανασταλεί. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί εμφανίζονται, με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, να τάσσονται υπέρ της εφαρμογής όσων προβλέπει η μεταρρύθμιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε λόγο για «ύπαρξη σημείων επαφής με τα συνδικάτα της χώρας», μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε με αντιπροσωπείες των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων εργαζομένων, στο κυβερνητικό μέγαρο, Παλάτσο Κίτζι. «Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις απόψεις, αλλά το σημαντικό είναι να πάμε μπροστά», είπε, κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, φάνηκε και από την εμμονή του να συνδέσει με διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης την έγκριση των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις.

Η Αριστερά

Την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην πρόθεσή του αυτή είχε εκφράσει η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, ζητώντας να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος ώστε να υπάρξει διευθέτηση και να μην καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων στην περίπτωση που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία.

Κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση, οι δύο μικρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις Cisl και Uil έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση για εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου, ενώ με το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, οι διαφορές παραμένουν βαθύτερες.

Το μεγάλο αγκάθι είναι η τροπολογία που αφορά την κατάργηση της πρόνοιας επαναπρόσληψης εργαζομένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία.

Η επικεφαλής του Cgil Σουζάνα Καμούσο υπενθύμισε ότι το συνδικάτο της έχει προκηρύξει πανιταλική κινητοποίηση την 25η Οκτωβρίου εναντίον της εισήγησης αυτής, την οποία ο Ρέντσι θεωρεί «βασικής σημασίας».

Οι «ενέδρες»

«Δεν φοβάμαι ενέδρες από την εσωκομματική αντιπολίτευση», επισήμανε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Το βέβαιο είναι ότι η νέα πολιτική κρίση στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος φαινόταν απίθανη όταν αναδεικνυόταν πανίσχυρο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, με ποσοστό 40,8% των ψήφων.

Πάντως η κυβέρνηση όρισε νέα συνάντηση με τα συνδικάτα για τις 27 του μηνός και εκτιμάται ότι μέσα στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν, θα φανεί αν η απεργία θα έχει μαζική υποστήριξη αλλά και πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αναιρούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Τρίτου Καναλιού της Rai, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Ιταλός πρωθυπουργός πρέπει να προωθήσει την εργασιακή μεταρρύθμιση, ενώ το 36% επιθυμεί διάλογο και συμβιβασμό με τα συνδικάτα.

(Πηγές: Ansa-Stampa-Reuters-ΑΠΕ-www.termometropolitico.it)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία