Έντυπη Έκδοση

Ανταρτοπόλεμος με τους τζιχαντιστές στους δρόμους του Κομπάνι

Ονέος γύρος αεροπορικών επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) δεν εμπόδισε τους τζιχαντιστές να κερδίσουν ακόμη περισσότερο έδαφος στη συριακή πόλη Κομπάνι, η οποία κινδύνευε χθες να πέσει εξ ολοκλήρου στα χέρια τους.

Μετά την κατάληψη τριών συνοικιών του ανατολικού τομέα της πόλης, όπου κυματίζει πλέον η σημαία του Ι.Κ., οι μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και Κούρδων μαχητών επεκτάθηκαν στο δυτικό και νότιο τομέα, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) να μιλά για «ανταρτοπόλεμο» στους δρόμους του Κομπάνι. Τα αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την αιγίδα των ΗΠΑ προέβησαν χθες σε πέντε νέα αεροπορικά πλήγματα γύρω από την πόλη (επί συνόλου εννέα σε ολόκληρη τη Συρία), χωρίς ωστόσο να καταφέρουν ν' ανακόψουν την προέλαση του Ι.Κ. Οι Κούρδοι μαχητές δήλωναν από την πλευρά τους αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη μέχρι τέλους.

Ο Ερντογάν

Τούρκοι στρατιώτες παρακολουθούν από τα σύνορα την προέλαση των τζιχαντιστών. Ναι, τόσο κοντά είναι... Τούρκοι στρατιώτες παρακολουθούν από τα σύνορα την προέλαση των τζιχαντιστών. Ναι, τόσο κοντά είναι... Με δεδομένη την κρίσιμη κατάσταση στη μεθοριακή πόλη, από την οποία έχει απομακρυνθεί η πλειονότητα των κατοίκων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον του Ι.Κ., τονίζοντας ότι «η τρομοκραρτία δεν θα σταματήσει» όσο οι τζιχαντιστές δεν έρχονται αντιμέτωποι με μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος. Μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών, αλλά από τη σκοπιά της ενίσχυσης της Δαμασκού, ζήτησε και το Ιράν, κάνοντας λόγο για «απάθεια» της διεθνούς κοινότητας και για την «ανάγκη στήριξης της συριακής κυβέρνησης στην καταπολέμηση των τρομοκρατών».

Με την τύχη του Κομπάνι να προμηνύεται ζοφερή, εκατοντάδες Κούρδοι πραγματοποίησαν χθες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας -Αγκυρα, Ντιγιάρμπακιρ, Αττάλεια- αλλά και σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Χάγη και οι Βρυξέλλες, όπου εισέβαλαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην νοτιοανατολική Τουρκία, νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατέληξαν στο θάνατο ενός 25άχρονου Κούρδου. Οσο για τον απολογισμό της μεγάλης μάχης του Κομπάνι, το OSDH μιλά για πάνω από 400 νεκρούς μέσα σε τρεις εβδομάδες, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 άμαχοι, 219 τζιχαντιστές και 173 Κούρδοι μαχητές.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ισλαμικό Κράτος
Οργανώσεις/Επιθέσεις/Συμμορίες
Διεθνής τρομοκρατία