Έντυπη Έκδοση

Μόλις το 4% των επιχειρήσεων ικανοποιημένες από την ενημέρωση

Αγνοια για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλώνουν ότι έχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Γερμανοί διαδηλωτές τα «ψέλνουν» στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς Γερμανοί διαδηλωτές τα «ψέλνουν» στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα ηλεκτρονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την 1η Απριλίου ώς τις 9 Μαΐου 2014.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν την ΤΤΙΡ, 40% είναι μερικώς ενήμερες και μόνο το 10% είναι πλήρως ενήμερες. Το 30% έχει αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες με τις ΗΠΑ και θεωρεί ως μείζονα εμπόδια στο εμπόριο το υψηλό κόστος και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα τελωνεία, την ασυμβατότητα των προτύπων, τις διαφορές στο μάρκετινγκ των προϊόντων τους και την υπερτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ενα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων, το 75%, απάντησε θετικά στο γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη επίγνωση της ΤΤΙΡ, ενώ το υπόλοιπο 25% δεν ήταν σίγουρο.

Σχεδόν το 72% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δεν ήταν ικανοποιημένες από τις πληροφορίες που τους παρέχονται σχετικά με την ΤΤΙΡ, ενώ σχεδόν το 24% είναι μερικώς ικανοποιημένο και μόνο το υπόλοιπο 4% είναι απόλυτα ικανοποιημένο.

Οπως είχε δηλώσει στην παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος: «Η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ επιτευχθεί και η οποία θα επιφέρει αλλαγές στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο πλευρών. Η απλοποίηση διαδικασιών, η κατάργηση ή μείωση διαφόρων εμποδίων και δασμών, η εναρμόνιση προτύπων αλλά και η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα συνδράμουν καταλυτικά στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και φυσικά στη μείωση της ανεργίας. Αναμένουμε ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί και από τον αυξημένο όγκο μεταφορών που θα προκύψει από την εφαρμογή της Συμφωνίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Σπυρτούνιας είχε δηλώσει ότι: «Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν το Επιμελητήριό μας να σχεδιάσει μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ΤΤΙΡ που θα παρέχει στις επιχειρήσεις τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν για το πώς η ΤΤΙΡ θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του τομέα τους, τη λειτουργία τους, την ανταγωνιστικότητά τους και βαθμιαία την πιθανή ανάπτυξή τους».

Η έρευνα σχεδιάστηκε για να καταμετρήσει το βαθμό επίγνωσης σχετικά με την ΤΤΙΡ μεταξύ των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας, ανεξάρτητα από τον τομέα, το μέγεθος ή τα έσοδά τους. Αποτελείται από 90 απαντήσεις ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων που χορηγήθηκαν στα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Το δείγμα αποτελείται από 80 ελληνικές επιχειρήσεις, μέλη του Επιμελητηρίου, από διάφορους τομείς όπως τη βιομηχανία κατασκευαστικών, συμβουλευτικών, μεταφορών, τροφίμων, εμπορίου, ασφάλειας, μετάλλου, τεχνολογίας, ρουχισμού, τουρισμού και κρασιού, μεταξύ άλλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Πανευρωπαϊκή Ημέρα Διαμαρτυρίας
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Κινητοποιήσεις
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Κύριο θέμα
«Σταματήστε τις μυστικές συνομιλίες»