Έντυπη Έκδοση

Επιστρέφει ο διεθνής διαγωνισμός «Μαρία Κάλλας»

Επειτα από δύο χρόνια σιωπής, ελλείψει χρημάτων, ο Διεθνής Διαγωνισμός Grand Prix Μαρία Κάλλας για την όπερα και το πιάνο -ένας θεσμός που το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum εγκαθίδρυσε στην καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας από το 1974- επανακάμπτει χάρη στο ΕΣΠΑ.

Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεργάζεται φέτος με το Athenaeum για τη συνδιοργάνωση του 38ου Grand Prix Μαρία Κάλλας-Οπερα που θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου, αλλά και του 39ου Grand Prix Μαρία Κάλλας-Πιάνο που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη (14-23 Μαΐου 2015).

Να θυμίσουμε πως και οι δύο θεσμοί υποστηρίζουν ουσιαστικά νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Φέτος στάλθηκαν 74 αιτήσεις συμμετοχής στο 38ο Grand Prix Μαρία Κάλλας-Οπερα, από τις οποίες έγιναν δεκτές οι 52. Οι νέοι αυτοί λυρικοί τραγουδιστές προέρχονται από 15 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Η διεθνής ακτινοβολία της διοργάνωσης στηρίζεται αναμφίβολα στην ξεχωριστή προσωπικότητα και την αδιαφιλονίκητη προσφορά τής απόλυτης, μέχρι σήμερα, ντίβας του λυρικού τραγουδιού Μαρίας Κάλλας.

Κι ευτυχώς, στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013, το Grand Prix Μαρία Κάλλας επιστρέφει στην Αθήνα.

Να πούμε πως το φετινό φθινόπωρο συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του Athenaeum και την ίδρυση του ομώνυμου Ωδείου από τη μαέστρο Λούλη Ψυχούλη και την πιανίστα Αννα Κουκουράκη.

Στα 37 χρόνια διεξαγωγής των δύο διαγωνισμών έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 1.800 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο και πολλοί από τους βραβευθέντες κάνουν σήμερα διεθνή καριέρα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών.

Πρόεδρος της φετινής Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής είναι η υψίφωνος Σέριλ Στιούντερ. Σήμερα και αύριο από τις 2.30 μ.μ., ο Β' Κύκλος (Ρεσιτάλ) θα φιλοξενηθεί στο Ιδρυμα Κακογιάννης, ενώ το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο τελικός και η απονομή βραβείων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Θέατρο Ολύμπια. Τους νέους καλλιτέχνες συνοδεύει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Οπερα
Μουσική
Εκδηλώσεις