Έντυπη Έκδοση

«Χρειάστηκε να χτυπήσω πολλές πόρτες για να ανοίξει μία»

Μια συνομιλία με τη νεαρή ποπ τραγουδίστρια Angelika Dusk που εμφανίζεται αύριο στο Νομισματικό Μουσείο

«Νότα την ονόμασα. Από τις νότες της μουσικής, φυσικά!» ήταν τα πρώτα λόγια της Angelika Dusk μπαίνοντας αγκαλιά με το αγαπημένο της σκυλάκι σε ένα καφέ στο Κολωνάκι. Η φωνή της γεμάτη αγάπη, τόσο για το αξιολάτρευτο κατοικίδιό της όσο και για την τέχνη που τη γοήτευε από τριών χρόνων, όταν ακόμα τραγουδούσε με το τηλεκοντρόλ εν είδει μικροφώνου τα αγαπημένα της τραγούδια.

Συνθέτις, στιχουργός και ερμηνεύτρια, η Angelika Dusk κάνει αργά, σταθερά αλλά αξιοθαύμαστα βήματα στο χώρο της ποπ μουσικής. Ο κόσμος της έχει ως κεντρικό άξονα τη μουσική -ενασχόληση που ξεκίνησε ως παιδικό όνειρο και κατέληξε να γίνει επάγγελμα. Σπούδασε κλασική μουσική στο Brown University της Αμερικής και αργότερα στο London Centre of Contemporary Music του Λονδίνου, όπου συνήθιζε να γράφει up-tempo pop τραγούδια, απαλές, γεμάτες συναίσθημα μπαλάντες, αλλά και πιο «σκοτεινά» κομμάτια. Ολα μαζί συνθέτουν περίτεχνα έναν κόσμο γεμάτο συμβολισμούς που απεικονίζει τις προσωπικές της εμπειρίες. Η αντίθεση μεταξύ χαρούμενης μουσικής και σκοτεινού στίχου που απαντούν στα τραγούδια της αντικατοπτρίζει τις αντιθέσεις στην προσωπικότητά της, καθώς όπως μας είπε η ίδια αισθάνεται εξίσου κυνική και ρομαντική, αισιόδοξη και απαισιόδοξη. Το ψευδώνυμό της, «Dusk», όπως μας αποκάλυψε, αναφέρεται σε εκείνη τη στιγμή λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, όπου κυριαρχούν οι αντιθέσεις χρωμάτων, παράγοντας ένα απαλό αρμονικό θέαμα. Ζώντας μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, η Angelika Dusk δηλώνει πως αγαπά το εξωτερικό καθώς εκεί βρίσκει την ευκαιρία να δει από κοντά τους αγαπημένους της καλλιτέχνες, αν και δεν θα άλλαζε με τίποτα το φωτεινό ελληνικό ήλιο, τις βόλτες στην Αθήνα και τα πανέμορφα τοπία. Εχοντας έντονα το ελληνικό στοιχείο της καταγωγής της χαραγμένο στην προσωπικότητά της, η Angelika Dusk έχει βάλει στόχο να κατακτήσει πρώτα την Ελλάδα κι έπειτα το εξωτερικό.

- Στο single σας «Love on your own terms» μιλάτε για όρους στην αγάπη. Ποιοι είναι οι δικοί σας όροι καθώς εισέρχεστε σε αυτόν το χώρο;

«Οι δικοί μου όροι είναι να κάνω αυτό που με εκφράζει και αγαπάω. Θέλω να κάνω μουσική που πηγάζει από τις προσωπικές μου εμπειρίες, τραγούδια με στίχους που αντικατοπτρίζουν αυτά που έχω ζήσει, και με ήχο που ταιριάζει στο στιλ μου, την αγγλική και την αμερικάνικη ποπ. Επιθυμώ να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς έχοντας ωστόσο κατά νου να αρέσει η μουσική μου στον κόσμο».

- Σε μια εποχή που οι δισκογραφικές βρίσκονται υπό κατάρρευση, ποια είναι τα κίνητρα και τα όνειρα ενός καλλιτέχνη πέρα από την ανάγκη για δημιουργική έκφραση;

«Θεωρώ πως όταν μπορείς να αγγίξεις τον κόσμο με τη μουσική σου είναι κάτι το συναρπαστικό. Για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι οι συναυλίες. Να έρχεται ο κόσμος και να μου λέει ότι συγκινείται με τα τραγούδια ή την ερμηνεία μου. Επομένως, υπάρχει κίνητρο, ανεξάρτητα από την παραγωγή ενός δίσκου. Δεν μπορούμε ωστόσο να παραλείψουμε ότι και η διαδικασία της δημιουργίας είναι ένα μαγικό ταξίδι, όπως εξάλλου το συναίσθημα μετά την ολοκλήρωση ενός δίσκου».

- Στο άλμπουμ σας συναντάμε αποκλειστικά τραγούδια με αγγλικό στίχο. Μπορεί ένας καλλιτέχνης να κάνει διεθνή καριέρα με ελληνικό στίχο;

«Είναι εφικτό, αν και δύσκολο, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει καλλιτέχνες στο παρελθόν. Εγώ, παρ' όλο που προτιμώ τον αγγλικό στίχο, επικεντρώνομαι στην Ελλάδα. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι επειδή είναι μια μικρή χώρα, όλα θα γίνουν ως διά μαγείας εύκολα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνεις γνωστή και αγαπητή στο κοινό».

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με σπουδαίους παραγωγούς και η ηχογράφηση του πρώτου σας άλμπουμ «Telling stories» στην Αγγλία;

«Εγινε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια. Αναζητώντας το είδος της μουσικής που ήθελα να ακολουθήσω είχα προσεγγίσει τόσο Ελληνες όσο και ξένους παραγωγούς, ώστε να βρω το προσωπικό μου στιλ. Χρειάστηκε να χτυπήσω πολλές πόρτες για να φτάσω στους Red Triangle και στον Ross Cullum.Μάλιστα, πριν από δυο χρόνια, που είχα στείλει στον μάνατζερ ενός εκ των δύο δείγμα της δουλειάς μου, είχα απορριφθεί. Ομως επέστρεψα στη συνέχεια με νέα τραγούδια και έκτοτε η συνεργασία μας είναι άψογη. Πλέον, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, επικοινωνούμε με τα μάτια».

- Μπορεί η ποπ σκηνή να αντλήσει από την κοινωνική πραγματικότητα;

«Σαφώς. Η προσωπική εμπειρία επηρεάζει την καλλιτεχνική έκφραση, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική πραγματικότητα. Ηδη βλέπω συγκροτήματα που αναφέρουν στα τραγούδια τους την κρίση, ενώ και η ποπ δεν περιορίζεται αναγκαστικά στις πιο κοντινές διαπροσωπικές σχέσεις. Κι εγώ έχω γράψει ένα τραγούδι το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και εστιάζει σε αυτά που αγαπώ και σε όσα με στεναχωρούν στην Ελλάδα του σήμερα».

- Παρατηρώ πως έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα remixes. Πότε σταματάει η διασκευή να είναι μια ετερόφωτη διαδικασία και πότε μετατρέπεται σε δημιουργία καθεαυτή;

«Είναι και οι διασκευές μέρος της μουσικής και του ήχου που έχει σκεφτεί να ακολουθήσει ο κάθε καλλιτέχνης. Ενα τραγούδι μπορεί να πάρει εντελώς διαφορετική τροπή κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Το αν θα γίνει η διασκευή μια πρωτότυπη και αξιόλογη δημιουργία εξαρτάται τόσο από το όραμα του καλλιτέχνη όσο και από τους συνεργάτες του. Προσωπικά στις διασκευές μου προσπαθώ να κρατήσω τον ήχο όσο γίνεται πιο κοντά στο στιλ μου με up-tempo στοιχεία».

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία προετοιμασίας του νέου μου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015, οπότε ταξιδεύω συχνά στην Αγγλία, καθώς θα συνεργαστώ ξανά με τους Red Triangle και τον Ross Cullum. Παράλληλα, έχω προγραμματίσει πολλά live μέχρι τα Χριστούγεννα, ξεκινώντας με μια εμφάνιση στο Νομισματικό Μουσείο την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν live στο Faust από τις 30 Οκτωβρίου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Πρόσωπα
Συνεντεύξεις