Έντυπη Έκδοση

Κι άλλη on line ανασκαφή

Σε σίριαλ α λα Αμφίπολη σκοπεύει να μετατρέψει η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτισμού την ανασκαφή του αρχαίου ναυαγίου που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα Αντικύθηρα. Αφού επέτρεψαν αρχικά στο χορηγό της ανασκαφής να καλέσει όσα ΜΜΕ ήθελε, αποκλείοντας κάποια άλλα, ο υπουργός Πολιτισμού απαγόρευσε την ανακοίνωση και παρουσίαση των ευρημάτων που ήδη ανελκύστηκαν: ένα χάλκινο δόρυ 2.20 μ., ένα χρυσό δακτυλίδι, μια άγκυρα και πολλά αγγεία.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι ενημέρωσε τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, όπως διαβάζουμε στον Τύπο -γιατί η «Ε» εξαιρέθηκε από οποιαδήποτε ενημέρωση- ότι στο σημείο της έρευνας παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση μετάλλου, κάτι που «αποκαλύπτει πιθανή ύπαρξη χάλκινων αγαλμάτων».

Οταν λοιπόν θα ανασύρεται ένα από τα αγάλματα αυτά, μη σας φανεί περίεργο να τα θαυμάζουμε on line στα δελτία ειδήσεων των 8 μ.μ. με παρόντες τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού οι οποίοι μπορεί από τη χαρά τους να τ' αγκαλιάζουν, να τα χαϊδεύουν και να τα φιλάνε. Η επιχείρηση ανέλκυσης κάποιου λαμπρού ευρήματος προετοιμάζεται εδώ και μέρες. Εξαρτάται από την πολιτική συγκυρία και τον καιρό πότε θα βγει το φρέσκο εύρημα από το νερό.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε πως στους λίγους μήνες που βρίσκεται στο ΥΠΠΟΑ ο Κώστας Τασούλας έχει μπουχτίσει από τα αρχαία που έρχονται καθημερινά στο φως. Απόδειξη, πως όταν τον ρώτησε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τι νέα υπάρχουν από την Αμφίπολη, του απάντησε με πάσα ειλικρίνεια: «Κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο εύρημα». Οπότε, ήταν σαν να του έλεγε, τι θες και ρωτάς άνθρωπέ μου, αύριο θα έχω καινούργια ευρήματα και τα χθεσινά θα έχουν «παίξει» στην τηλεόραση και θα είναι ήδη παλιά.

Πού 'σαι Μανόλη Ανδρόνικε να δεις πώς κατάντησε η αρχαιολογική έρευνα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά