Έντυπη Έκδοση

Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η πριν από μερικές εβδομάδες αποκάλυψη για την πρωτοφανή απόφαση κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού κατά των Ελλήνων Ρομά, που έλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδραβίδας Ηλείας, την οποία μάλιστα κοινοποίησε και γραπτώς προς τα μέλη του - επαγγελματίες της πόλης, με τη μορφή ανακοίνωσης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδραβίδας καλούσε όλα τα καταστήματα της πόλης να μην εξυπηρετούν τους Ρομά σε ένδειξη σεβασμού της μνήμης του αδικοχαμένου 35χρονου αρχιφύλακα Βασιλείου Μαρτζάκλη, πατέρα δύο παιδιών, που έχασε τη ζωή του στις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν διαρρήκτης Ρομά τον μαχαίρωσε στην καρδιά στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης. Το θλιβερό περιστατικό που είχε συμβεί σε κεντρικό δρόμο της Ανδραβίδας είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς ο 35χρονος αστυνομικός ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, με σπουδαίο κοινωνικό και αθλητικό έργο.

Κατακραυγή

Την απίστευτη ανακοίνωση είχαν επιβεβαιώσει οι επαγγελματίες της πόλης αλλά και ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος όμως μετά την πανελλήνια κατακραυγή για την ανακοίνωση που εξέδωσε, αναγκάστηκε να ανασκευάσει και με νέα ανακοίνωση να επανορθώσει, δηλώνοντας δημόσια ότι οι επαγγελματίες της Ανδραβίδας δεν έχουν τίποτα με τους Ελληνες Τσιγγάνους και ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από κεκτημένη ταχύτητα και κάτω από τις πιέσεις των επαγγελματιών που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου αστυνομικού.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και Νίκος Τσούκαλης, καταγγέλλοντας ότι η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας «αποδίδει συλλογική ευθύνη σε ομάδα πληθυσμού και αποφασίζει την εκδικητική τιμωρία με αφορμή τις πράξεις ενός μέλους της». Οι δύο βουλευτές χαρακτήρισαν ως «ακραία και ρατσιστική» τη συγκεκριμένη ανακοίνωση που παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο Ν. 927/79 και το νόμο κατά των διακρίσεων Ν. 3304/2005.

Στις 26/9/2014 ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με το ΑΠ: 632 έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή, αναφέρει ότι με βάση το 1377/10.9.2014 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμαλιάδας έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία με ΑΒΜ: Α14-1052 και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ρατσισμός
Μειονότητα/Μουσουλμανική/Ρομά
Ρομά