Έντυπη Έκδοση

Μαχαίρια έξω στην περιφέρεια για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Βγήκαν τα «μαχαίρια» μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ο προκάτοχός της Γ. Σγουρός υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του και άσκησε έντονη κριτική στους άξονες του νέου σχεδιασμού. Χθες βράδυ ήταν η σειρά της κ. Δούρου να «σηκώσει το γάντι» απαντώντας με ένα non paper «προς όσους έχουν επιλέξει την κινδυνολογία και την παραπληροφόρηση».

Αναφερόμενος στην επιστολή Δούρου, ο κ. Σγουρός υποστήριξε ότι η Περιφέρεια κινδυνεύει να μετατραπεί σε «Νάπολη» των Βαλκανίων. Τίποτα το χειροπιαστό δεν περιλαμβάνει η πρόταση, κατά τον ίδιο, και χαρακτηρίζοντάς τη «λόγια του αέρα» επισημαίνει ότι «κανείς δεν δικαιούται να παραπλανά πλέον τους πολίτες της Αττικής με οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής».

Υπενθυμίζουμε ότι οι τρεις νέες κατευθύνσεις, σύμφωνα με την περιφερειάρχη, συμπεριλαμβάνουν ακύρωση των διαγωνισμών για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, σταδιακό κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή και επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Τη βάση, δε, αποτελεί η προσαρμογή της διαχείρισης στη νομοθεσία που προτάσσει την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους.

Ακόμα, ο κ. Σγουρός χαρακτηρίζει επιζήμια την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα), απόφαση που «εκτός από τα "ωσαννά" στην αρχή, έχει και την τιμωρία στο τέλος».

«Ξεκάθαρες κουβέντες» ανταπαντά η κ. Δούρου και προσθέτει: «Η νέα περιφερειακή αρχή κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ένα νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο, με έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, με διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα. Στη βάση των αρχών της αποκέντρωσης των δράσεων, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής.

»Ενα νέο σύστημα χωρίς σύμμεικτα, χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις, με δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

Χωρίς τη διαιώνιση του εφιάλτη της Φυλής, με ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, όπως όφειλε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, μέσα από ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες, με τη συμμετοχή των πολιτών και των δήμων, της επιστημονικής κοινότητας και των περιβαλλοντικών φορέων».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι επιλέγεται ο δρόμος της διαφάνειας «όταν κάποιοι, επί χρόνια είχαν επιλέξει τη διαδικασία των ΣΔΙΤ με όρους αδιαφάνειας, μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΧΥΤΑ
Διαχείριση απορριμμάτων
Περιφέρεια Αττικής